
Oblíbené ovoce nemusí uvnitř vypadat stejně dobře jako navenek. O tom ví své Australanka, která se chystala nakrájet banán svému synovi.
Jste-li fanoušci banánů v jakékoli podobě, možná nyní přehodnotíte své chutě na toto oblíbené ovoce. Jde sice o skvělou svačinku, vždy připravenou k okamžité konzumaci, ale i zde je potřeba se mít na pozoru. Jedna Australanka takto zažila šok, když se chystala rozříznout banán. Jeho vnitřek ji vyděsil natolik, že se rozhodla svůj traumatický zážitek sdílet na sociálních sítích, aby varovala i ostatní milovníky tohoto ovoce.
Navenek vypadaly úplně normálně
Žena z Austrálie zakoupila trs banánů jako obvykle a neočekávala, že by s nimi mohlo být něco v nepořádku. Navenek vypadaly úplně normálně. Když je kupovala, byly ještě zelené, počkala tedy, až trochu dozrají. Když ji její syn před spaním požádal o banán, rozhodla se mu půlku nakrájet. Když však do kusu ovoce řízla, zůstala stát jako opařená, jak uvádí NYPost.
Nikdy nic podobného neviděla, vypadalo to, jako kdyby byly banány napadené nějakou plísňovou infekcí. Uživatelé internetu, kteří narazili na příspěvek, v komentářích uváděli své názory, ale nikdo přesně netušil, o jaký konkrétní problém by se mohlo jednat. Někdo tvrdí, že banány působí jako rozmražené, jiní uvádějí plísňovou infekci, další po vyhledávání informací na internetu přiblížili problém s monokulturou.
Celý život jste ovoce a zeleninu nakupovali špatně. Díky těmto znakům vyberete ty nejčerstvější kusy
Mom ‘traumatized’ by foul discovery inside normal-looking banana https://t.co/ULHCC38WbF pic.twitter.com/D1erCLSkwV
— New York Post (@nypost) February 5, 2025
Banány se totiž pěstují jako monokultura, to znamená, že se nepěstují s jinými užitkovými rostlinami. To snižuje druhovou rozmanitost, způsobuje silnou erozi půdy a také zvýšenou potřebu používání chemikálií, což může mít za následek poškození ovoce.
Na co si dát u banánů pozor
Než se do banánu zakousnete, je dobré si jej důkladně prohlédnout. Jakákoli známka plísně je důvodem, aby ovoce skončilo v odpadkovém koši nebo v kompostu. Plíseň na banánech je podobná plísni na pečivu, jen je mazlavější, jak uvádí SimplyRecipes. Stejně tak hodně napoví i zápach. Jakmile cítíte shnilý nebo fermentovaný odér nebo z banánů něco vytéká, je třeba se jich zbavit. Nebojte se však tmavé slupky, ta je jen známkou vyšší úrovně zralosti. Pokud je banán uvnitř v pořádku, není se čeho bát.
Šok na vás také může čekat v podobě pavouků. Pavouk brazilský přezdívaný banánový pavouk je přesně ten, na kterého myslíte při každém sáhnutí do krabice od banánů nebo při jejich loupání. Nicméně jak se naší redakci podařilo dohledat, byla by to opravdu velká náhoda, kdyby na vás vykoukl živý. Banány se totiž přepravují při nízkých teplotách a stříkají se etylenem. Pavouk by cestu až k vám domů neměl přežít. Zato jeden důchodce z Velké Británie si ve svazku banánů přinesl nevítaného hosta v podobě žáby, jak jsme na SvětěKreativity již uváděli.
Zdroj: NYPost, SimplyRecipes
Napište komentář