Omeleta je velmi oblíbeným pokrmem zejména při snídani. Nejčastěji se připravuje z rozšlehaných vajíček, do kterých lze přidat nejrůznější ingredience. Ovšem s bramborami získáte velmi syté jídlo, které plně zastoupí oběd anebo večeři.
Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu bramborové omelety?
Než se pustíte do vaření, obstarejte si:
- 2 velké brambory
- 2 vejce
- mletý kmín dle preferencí
- 2 lžíce másla
- sůl dle chuti
- mletý pepř dle chuti
Jak postupovat při přípravě bramborové omelety?
Nejprve si řádně oloupejte brambory. Poté je omyjte, osušte utěrkou a nakrájejte na tenčí plátky. Ty vyskládejte do hluboké pánve, kterou jste předtím důkladně vymazali máslem.
Brambory také nezapomeňte okořenit dle libosti kmínem, solí a mletým pepřem. Nakonec je přiklopte poklicí a duste na středním plamenu několik minut, než změknou.
Dokončování bramborové omelety a její servírování
Nyní si vyšlehejte klasicky v misce vejce spolu s trochou soli a nalijte je do pánve k měkkým bramborám.
Až se omeleta opeče z jedné strany, opatrně ji přetočte na druhou (můžete si pomoci i talířem). Po pár minutách je pokrm hotový a můžete jej servírovat.
Hodit se bude k omeletě jakákoliv studená omáčka typu sladký i pálivý kečup, tatarka, majonéza a podobně. Přejeme dobré chutnání.
Jak můžete svou bramborovou omeletu vylepšit?
A na závěr zde máme pár skvělých tipů, jak svou omeletu s bramborami můžete vylepšit:
- Milovníci uzenin ocení v omeletě také plátky oblíbeného salámu anebo klobásky.
- Povrch omelety můžete před dopékáním posypat hojně strouhaným čedarem anebo goudou. Pokrm tak bude o poznání chutnější.
- Aby byla omeleta pestřejší, zakomponujte do ní třeba i různé druhy čerstvé zeleniny. Hodit se bude sladká paprika, rajčata i cuketa.
- Kromě obyčejných brambor můžete na omeletu použít klidně i plátky batátů (sladké brambory).
- A také koření je na vaší volbě. Skvělé bude chilli, koriandr, petrželka, majoránka, kerblík a podobně.