Rychlá lilková chuťovka na každou příležitost

Leží vám doma ladem lilky a očekáváte hosty, kteří nejí maso? Pak se inspirujte tímto receptem. Tahle lilková chuťovka nikoho nenechá chladným. Zachutná dokonce i masožravcům! Příprava pokrmu je naprosto jednoduchá, v několika minutách tak budete mít na stole dokonalé vegetariánské pohoštění. Jak tedy na něj?

Potřebné suroviny na přípravu cuketové chuťovky

Obstarejte si následující ingredience:

– 2 lilky

– 2 rajčata

– 1 cibuli

– 4 stroužky česneku

– čerstvý kopr dle chuti

– 2 vejce

– sůl a mletý pepř dle chuti

– majonézu dle chuti

– slunečnicový olej na smažení

Jak postupovat při přípravě lilkové chuťovky?

Lilky si omyjte po vlažnou vodou, odstraňte okraje a zeleninu nakrájejte na kolečka o šířce 5 až 7 milimetrů. Poté si k ruce vezměte velkou mísu, nalijte do ní asi 1 až 2 litry vody, přisypte lžičku soli a v roztoku lilková kolečka čtvrt hodiny máčejte. Mezitím si oloupejte cibuli, nakrájejte ji na menší kostičky a restujte v pánvi na slunečnicovém oleji do změknutí.

K cibuli v další fázi přisypte na kostky pokrájená rajčata a dál opékejte. Měla by se z nich odpařit veškerá tekutina. Dále přisypte mletý pepř dle chuti, sůl, nasekaný čerstvý kopr a lisovaný česnek. Směs duste pod poklicí další minutu až dvě. Nakonec zeleninu dejte stranou z plotny a nechte vychladnout.

Smažení lilků a jejich plnění zeleninovou směsí

Lilek vyjměte ze solného roztoku, důkladně osušte papírovými utěrkami a vložte je do mísy. Poté je přelijte rozšlehanými vajíčky s trochou soli. Následně si rozpalte na pánvi trochu oleje a lilková kolečka smažte z obou stran dozlatova.

Opečená kolečka z lilků nechte vychladnout a pak plňte zeleninovou směsí z rajčat, cibule a česneku. Lilek překlopte, vytvoříte tak jakousi „kapsičku“.

Servírování lilkových chuťovek

Plněný lilek podávejte pokapaný zakysanou smetanou, nebo majonézou. Hodit se bude i přírodní bílý jogurt. Milovníci sýru mohou chuťovky posypat i najemno strouhaným eidamem, nebo ementálem. Ostatně se sýrem lze cuketové jednohubky i zapéct v troubě.

Pokud budete tyto dobroty tvořit pro milovníky masa a uzenin, můžete klidně přidat do zeleninové náplně i kostičky libové šunky, nebo jiného oblíbeného salámu. Skvělé bude například i hovězí mleté maso. To je v kombinaci s lilkem přímo skvostné. Přesvědčte se sami. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]