Rychlé a chutné sýrové palačinky, které uvítají nejen vegetariáni

Pakliže rádi konzumujete klasické sladké palačinky, udělají vám radost i tyto sýrové. Jsou jemné a rozplývající se v ústech. Už se vám sbíhají sliny? Tak se bez váhání pusťte do přípravy. Slané palačinky se budou hodit na rodinnou večeři i k pohoštění pro návštěvu.

Potřebné suroviny na přípravu palačinek

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 1 sklenici kefíru
  • 1 sklenici mléka
  • 1 sklenici hladké mouky
  • 1 sklenici tvrdého strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1/3 lžičky soli
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce slunečnicového oleje

Jak připravit sýrové palačinky?

Do velké mísy si nastrouhejte tvrdý sýr dle preferencí. Pak k němu přidejte mléko, kefír, vejce, sůl, jedlou sodu a dobře vše promíchejte.

Nakonec přisypte do směsi hladkou mouku a vypracujte metličkou hladké a polotekuté těstíčko.

Smažení palačinek a servírování

Až budete mít směs na palačinky hotovou, rozehřejte si v pánvi slunečnicový olej a vlijte do něj část sýrového těstíčka. Pečte jako klasické sladké palačinky dozlatova z obou stran. Podávejte ideálně teplé například s šálkem kyselého mléka.

Palačinky lze také naplnit před servírováním například dušeným špenátem s trochou soli a lisovaným česnekem. To je učiněná dobrota. Milovníci uzenin mohou do těsta zabalit i strouhanou šunku, nebo uzené maso. K slaným palačinkám se sýrem se bude hodit i jakákoliv studená omáčka nebo dip (tatarka, majonéza, kečup).

Tip na závěr: Palačinky zapečte v troubě

Nakonec máme pro vás ještě jeden malý tip, až budete mít sýrové palačinky usmažené, naplňte je například již zmíněnou špenátovou směsí s česnekem, zarolujte a vyskládejte do zapékací misky.

V další fázi si ochuťte v misce smetanu na vaření trochou soli a přelijte jí pokrm. Dejte zapékat do trouby na zhruba dvacet minut. Povrch lze rovněž zasypat strouhaným sýrem.

Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]