Rychlé jídlo z jednoho pekáčku: Zapečené brambory s kuřecími stehny

Pokud máte velkou rodinu, bude jídlo z jednoho pekáčku ideální volbou. Do zapékací mísy, nebo plechu naskládáte všechny suroviny a o vše ostatní se pak postará jen trouba při pečení. Vyzkoušejte tento jednoduchý, a přitom dokonalý recept. Zapečené brambory s kuřecími stehny potěší každého strávníka. 

Potřebné suroviny k přípravě zapečených brambor s kuřecímu stehny

Než se pustíte do vaření, připravte si následující ingredience:

  • 5 kusů větších brambor
  • 2 kusy sladkých brambor
  • 1 kus sladké papriky
  • 5 horních kuřecích stehen
  • sůl dle chuti
  • ½ lžičky sušeného mletého česneku
  • 1 lžičku grilovacího koření na kuře
  • 1 lžičku provensálských bylinek
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 200 mililitrů smetany na vaření
  • 15 gramů másla
  • trochu olivového oleje
  • ½ lžíce hladké mouky
  • trochu jarní cibulky

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve si oloupejte brambory a očistěte papriky. Oba druhy zeleniny omyjte a následně nakrájejte na menší kusy. V míse bramborové a paprikové kousky důkladně promíchejte se solí, pepřem a olivovým olejem. Pak směs vložte do olejem vymazaného pekáčku a dejte zapékat do trouby 40 minut při 200 stupních Celsia.

Mezitím si připravte kuřecí stehna. Ta vložte do hlubší mísy a okořeňte česnekem, solí, grilovacím kořením a provensálskými bylinkami. K masu lze kápnout trochu olivového oleje, aby se koření lépe roztíralo. Nakonec nechte stehýnka marinovat asi patnáct minut při pokojové teplotě. 

Smažení kuřecích stehen a kompletace pokrmu

Až bude maso marinované, vložte jej do rozpálené pánve s trochou oleje a opékejte dozlatova z obou stran. Posléze stehna vyjměte do misky a do rozpeku v pánvi přidejte kousek másla a hladkou mouku. Tak připravíte světlou jíšku. Tu zakápněte smetanou na vaření a za stálého míchání nechte povařit do zhoustnutí.

Nakonec do omáčky ještě přidejte sůl dle chuti a nasekanou jarní cibulku. V další fázi opatrně pomocí chňapky vyjměte z trouby zeleninu, poklaďte na ní kuřecí stehna a přelijte vše smetanovou omáčkou. Dopékejte asi 25 minut při 190 stupních Celsia. Jídlo podávejte teplé. Posypat porci lze čerstvými bylinkami dle chuti. 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]