Připravte si chutné saláty z gruzínské kuchyně, které se hodí k naprosto každé příležitosti. Jsou jednoduché a jejich příprava vám nezabere ani moc času.
Pokud máte rádi lahodné saláty, ale už nevíte, jaký si připravit, tak pro vás máme velmi dobré zprávy. Připravili jsme pro vás totiž seznam 4 jednoduchých receptů na rychlovky z gruzínské kuchyně, na kterých si jistě pochutná celá rodina. Budete mít pestrý výběr, můžete tedy improvizovat podle preferencí každého, kdo bude sedět u stolu. Příprava je jednoduchá, takže si s ní poradí každý kuchtík.
1) Bramborový salát se šunkou
Na přípravu tohoto salátu budete potřebovat následující ingredience:
- 750 g brambor
- 4 vejce
- 1 sladká paprika
- 200 g šunky
- 4–5 ks zelené cibule
- 5 ks nakládaných okurek
- 2 polévkové lžíce solanky
- petržel
- 2 čajové lžičky hořčice
- 200 g majonézy
- Sůl dle chuti
- Černý pepř dle chuti
Příprava je naprosto jednoduchá. Brambory stačí omýt, uvařit a poté je nakrájet na kostky. Následně uvařte vejce a nadrobno je nakrájejte spolu s cibulí, šunkou a další zeleninou. Všechny ingredience stačí smíchat v jedné míse, a poté je zalít omáčkou z majonézy, hořčice, láku a nakrájené okurky. Nakonec počkejte 1 hodinu, aby si všechny chutě sedli a můžete jej podávat.
2) Mužský salát
Na přípravu tohoto salátu budete potřebovat následující ingredience:
- 300 g hovězího masa
- 80 g cibule
- 150 g rajčat
- 200 g papriky
- 1 polévková lžíce adžiky
- 5 polévkových lžic sójové omáčky
- 0,5 lžičky 70% octa
- 30 g česneku
- 70 ml rostlinného oleje
- 0,5 čajové lžičky mletého koriandru
- 1 čajová lžička cukru
- 0,5 čajové lžičky papriky
- Sůl a pepř dle chuti
Příprava vypadá následovně: Maso nakrájejte, opečte na 20 mililitrech rostlinného oleje a poté jej posypte solí a pepřem. Nakrájejte cibuli, přidejte koření papriky, sůl, cukr a ocet. Vše promíchejte a počkejte 20 minut. Nyní nakrájejte papriku a rajčata, vložte je do mísy, a poté přidejte k zelenině maso spolu s cibulí a prolisovaným česnekem. Smíchejte adžiku s koriandrem, chilli papričkou, zbývajícím olejem a sójovou omáčkou. Směsí pak přelijte salát.
3) „Lakomý” salát
K přípravě tohoto salátu budete potřebovat následující ingredience:
- 50 g uzené klobásy
- 1 plechovka konzervovaných fazolí
- 2 rajčata
- 50 g petrželky
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 50 g sýra
Tento jednoduchý salát připravíte během chvilky. Stačí nakrájet klobásu a rajčata, nastrouhat sýr a následně nasekat bylinky. Všechny ingredience smíchejte, přidejte slité fazole z konzervy a nakonec salát zalijte majonézou.
4) Salát z hovězích jater
K přípravě tohoto salátu budete potřebovat následující ingredience:
- 400 g hovězích jater
- 2–3 nakládané okurky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 3 polévkové lžíce majonézy
- 6–7 polévkových lžic oleje
- 3 vejce
- 1 polévková lžíce mouky
- 35 g vlašských ořechů
- sůl a pepř dle chuti
Nakrájejte játra, okurku, cibuli a nastrouhejte mrkev. Na pánvi rozehřejte olej a maso opékejte 7 až 8 minut. Poté ho vyndejte a orestujte mrkev. Nyní vyšlehejte vejce, přidejte sůl a mouku. Ze směsi poté usmažte tenké palačinky, které po vychladnutí srolujte a najemno nakrájejte. Na novém oleji 5 minut opékejte dozlatova cibulku. Všechny přísady smíchejte a dochuťte solí, pepřem, česnekem a majonézou.
Napište komentář