Babiččin jablečný koláč na pánvi: Po revoluci ho dělala každý víkend, ta chuť vám přivolá vzpomínky na dětství

koláč jablka pánev

Originální snídaně nemusí být nijak náročná ani zdlouhavá. Například koláč plný lahodných jablek se dá snadno a rychle připravit i na pánvi. Bez dlouhé přípravy a pečení.

Jablka jsou velmi oblíbeným ovocem zejména pro svou sladkost a šťavnatost. Často se využívají do různých dezertů, vykouzlit z nich můžeme ale také lahodnou snídani. Jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá. Obsahují totiž nejen vitamin C, ale najdeme v nich také vlákninu, draslík a další vitaminy. Jejich konzumace přispívá ke snížení krevního tlaku, cholesterolu, ale také stabilizují hladinu cukru v krvi.

Na přípravu jablečného koláče budeme potřebovat:

  • 3 středně velká jablka
  • 2 vejce
  • 3 – 5 polévkových lžic cukru
  • 250 gramů mouky
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • máslo
  • vanilku
  • špetku soli

těsto příprava koláč

Nejprve si připravíme těsto

Jelikož si budeme připravovat koláč, nevyhneme se těstu. Je ideální, aby veškeré ingredience, které používáme, měly pokojovou teplotu. Ve větší míse postupně smícháme vejce, cukr, vanilku a špetku soli. Pomocí metličky z této směsi vytvoříme hladkou hmotu. Jakmile je hmota bez hrudek, do mísy přidáme také smetanu a olej. Směs opět pečlivě promícháme.

těsto na buchty

Lepší univerzální těsto jste nejedli (tajný úspěšný recept): Jednoduše smíchejte mouku s mlékem a vodou. Nadýchané jako obláček

jablka těsto míchání

Mouku prosejeme přes síto, aby nám nezkazila celý pokrm

Aby nám v těstě nevznikly hrudky, ve vedlejší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Tuto sypkou směs ještě následně prosejeme přes síto a postupně přisypeme do směsi tekuté. Po celou dobu používáme metličku a postupně tak vypracujeme hutné, ale jemné těsto. To necháme chvíli stranou a vrhneme se na samotná jablka.

jablka těsto jídlo

Těsto připravené na pánvi může být stejně lahodné, jako z trouby

Jablka si postupně oloupeme a nakrájíme je na jemné kostičky. Ty následně zamícháme do připraveného těsta. Vezmeme si hlubokou pánev, kterou nejprve vytřeme kouskem másla o pokojové teplotě. Následně do pánve těsto nelijeme, přiklopíme a na mírném ohni necháme péct po dobu 30 minut.

koláč v pánvi

Slavný smažený koláč na pánvi. Berte 2 jablka a 1 vejce, za pár minut jíte mňamkózní dobrotu

jablkový koláč hotový

Chutná a rychlá snídaně bez použití trouby

Jakmile se nám těsto zdá hotové, jednoduše můžeme ověřit pomocí špejle. Vezmeme si velký talíř, který vyměníme za pokličku. Opatrně pánev s koláčem na talíř překlopíme a položíme na stůl. Hotový pokrm posypeme moučkovým cukrem a necháme 10 minut odpočívat. Následně můžeme podávat jako velmi chutnou a rychlou snídani.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*