Rychlý oběd nebo večeře: Bramborová placka se sýrem vás nadchne

Když se řekne placka, mnoho lidí si představí různé druhy pokrmů. Placky lze vlastně připravovat jak ze zeleniny, tak i z mletého masa. My vám přinášíme nyní recept na placku bramborovou, která je obohacena plnou chutí sýra a bylinkami. Tohle jídlo zachutná nejen vám, ale i rodinným příslušníkům. A radost z něj budou mít případně i vegetariáni, neobsahuje totiž uzeniny ani maso.

Potřebné suroviny na přípravu bramborové placky se sýrem

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience:

  • 3 brambory
  • 1 vejce
  • čerstvou petrželku nebo koriandr
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • trochu slunečnicového oleje
  • plátky tvrdého sýra dle obliby

Jak připravit bramborovou placku se sýrem?

Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a naložte do studené vody. V další fázi si najemno nasekejte preferované bylinky (petržel, koriandr) a vložte do malé misky. V jiné nádobě si vyšlehejte vejce a ochuťte jej solí a mletým pepřem. Následuje strouhání oloupaných brambor do větší mísy. Pokud pustí tekutinu, odlijte ji. Nakonec si rozpalte ve větší pánvi trochu slunečnicového oleje a udržujte střední plamen.

Smažení bramborové placky se sýrem a fáze servírování

Až bude slunečnicový olej dostatečně rozpálený, navrstvěte do pánve část strouhaných brambor. Na ty nasypte petrželku nebo koriandr a vše přelijte vajíčkem. Poté suroviny překryjte plátky sýra.

Na závěr na placku naneste zbytek brambor. Povrch lze posypat trochou soli a pepře. Pánev zakryjte poklicí a smažte zhruba 3 až 5 minut.

Posléze placku otočte na druhou stranu. Až bude dozlatova opečená, vyjměte ji z pánvičky na velký talíř a nakrájejte na dílky jako pizzu. Podávejte posypané čerstvými bylinkami.

Hodit se bude k placce jakákoliv oblíbená studená omáčka, dresing, nebo dip. Ideální příloha je i nakládaná zeleninka.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]