Skládaný jablečný koláč, který si zamilujete po prvním kousnutí

Máte v oblibě jablečné záviny? Pak vás určitě nadchne i tento recept na kynutý jablečná koláč, který je před pečením neobvykle poskládaný. Lahodit tak bude ve výsledku nejen chuťovým pohárkům, ale i oku. Příprava není nijak složitá, postačí jen trocha té trpělivosti a šikovnosti.

Jaké ingredience budete potřebovat na skládaný jablečný koláč?

Na přípravu těsto si obstarejte následující suroviny:

  • 250 mililitrů mléka
  • 70 gramů krupicového cukru
  • 1 a půl lžičky sušeného droždí
  • 1 lžičku soli

Dále budete ještě potřebovat: 8 gramů vanilkového cukru, jedno vejce, 50 gramů másla, 550 gramů hladké mouky. Na náplň do koláře si připravte 4 zralá jablka, lžíci cukru, 20 gramů másla a na drobenku budete potřebovat 60 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru a 80 gramů polohrubé mouky.

Jak postupovat při přípravě skládaného jablečného koláče?

Nejdříve si v mikrovlnce ohřejte v hrnku mléko, aby bylo vlažné. Pak jej vlijte do větší mísy, přidejte k němu cukr a sušené droždí. Nechte vzejít kvásek. Posléze do směsi rozklepněte i vejce, vlijte roztavené a vychlazené máslo, vsypte lžičku soli, vanilkový cukr a vypracujte rukama na vále homogenní těsto.

Postupně do něj prosévejte i hladkou mouku, aby byla konzistence těsta vláčná, měkká a mírně lepkavá. Z těsta vytvarujte bochník, vložte zpět do mísy, potřete povrch trochou slunečnicového oleje, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout po dobu 60 minut.

Tvorba jablečného skládaného koláče, fáze pečení a servírování

Vykynuté těsto vyjměte a položte na vál. Vytvořte z něj osm stejně velkých kousků. Z každého vyválejte placku a tu plňte drobenkou z másla, cukru a mouky, plát přehněte napůl a na jeho povrch znovu nasypte drobenku a na levý a pravý okraj navrstvěte na kostičky pokrájená a oloupaná jablíčka. Pak okraje srolujte k sobě, získáte tak dvě spirály vedle sebe propojené těstem.

Takto naplňte 7 plátů a vyskládejte do kulaté formy vystlané pečícím papírem. Doprostřed pak umístěte klasickou kuchtu plněnou drobenkou a jablky. Povrch potřete rozšlehaným vaječným žloutkem s mlékem, posypte zbytkem žmolenky a dejte péct do trouby na 40 minut při 180 stupních Celsia. Hotový koláč nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s oblíbeným teplým nápojem k snídani, nebo svačince. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]