Skvělé těsto na knedlíky a další pochutiny připravíte během chvíle

V článku vám ukážeme recept na těsto, které se hodí nejen na různé druhy knedlíků. Každé těsto by mělo být měkké a pružné, aby se s ním dobře pracovalo. Poté všechno, co z těsta uděláte, bude skvělé, a nezáleží na tom, co uvaříte.

Těsto se nelepí a vykouzlíte z něj skvělé knedlíky

K přípravě tohoto těsta budete potřebovat:

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 hrnek vroucí vody
  • 3 hrnky pšeničné kvalitní mouky
  • 1 vejce
  • 1 čajovou lžičku soli

Těsto připravíme následovně – nejdříve ve velké misce rozbijte vejce, posolte ho a vyšlehejte. Přidejte mouku, nalijte olej a hrnek vroucí vody. Na míchání těsta nejdříve vezměte lžíci nebo špachtli a až těsto vychladne, můžete ho zpracovat rukama. V případě potřeba si ruce posypte moukou.

Těsto se nelepí, i když ho vhodíte do vroucí vody. Zpracovat ho tak můžete na různé způsoby. Potěšte svou rodinu skvělými knedlíky plněnými ovocem nebo připravte domácí chléb. Těsto si můžete nastavit třeba nasekanými ořechy nebo semínky.

Existuje spousta druhů těst, každé se hodí na něco jiného

Mezi nejznámější druh těsta patří linecké, ze kterého se peče oblíbené vánoční cukroví. Dalším je listové těsto, které se používá hlavně na štrúdl nebo jablečný závin. Odpalované těsto je složitější na výrobu, ale můžete z něj vykouzlit například profiterolky plněné zmrzlinou nebo šlehačkou.

Bramborové těsto je skvělé na domácí bramborové knedlíky. Piškotové těsto se hodí na přípravu dortů nebo různé koláče, které můžete doplnit čerstvým ovocem nebo ořechy.

Kynuté těsto se připravuje z kvásku, což je droždí, cukr, trocha mléka a ohřátá mouka. Těstíčko necháme v teple vykynout. Potom přidáme další suroviny, které by měly být vlažné – hrubá mouka, mléko, vejce, tuk.

Vypracujeme v hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a opět necháme vykynout. Vyrábí se z něj lívance, vdolky, nebo buchty či plněné šátečky. Oblíbené jsou také knedlíky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]