Skvělý oběd z jednoho pekáče: kuřecí stehna s přílohou! Takto dokonalé chuti u běžně pečeného kuřete nedocílíte!

Jedním z tradičních a klasických jídel je pečené kuře. Většina z nás ho peče stejně. Okoření ho, vloží do pekáče do trouby, zvlášť nachystá přílohu a podává. My se však podíváme na recept, který je nejenom mnohem jednodušší, ale v konečném výsledku bude pečené kuře chutnat i mnohem lépe. Jak na to?

Kuřecí stehna z jednoho pekáče chutnají skvěle

Co je receptem, který vás zaručeně dostane? Jedná se o kuřecí stehna z jednoho pekáče. Právě do něho dáte nejenom kuřecí maso – které lze v případě potřeby nahradit naporcovaným celým kuřetem. Dáte do něho také brambory a cibulku. V troubě tak děláte najednou maso i přílohu a hlavně dojde k velmi zajímavému propojení chutí. Ostatně o tom se sami snadno přesvědčíte.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Jaké jsou ingredience na pečená kuřecí stehna, která vás zaujmou svou chutí i jednoduchostí přípravy? Jde o jednoduchý recept, čemuž odpovídá i to, co na něj budete konkrétně potřebovat. Stačí si nachystat:

  • 4 kusy kuřecích stehen
  • 1 kilogram brambor
  • 4 střední cibule
  • 5 lžic oleje
  • 1 dl bílého vína
  • 3 lžičky sušeného koření dle chuti
  • 3 lžičky soli

Nejprve okořeňte stehna

Nejprve se začíná kuřecími stehny. Ta opláchněte, potom osušte a následně je okořeňte. Olej nalijte do misky, kam přidáte sůl a také sušené koření. Vytvoříte marinádu, kterou následně kuřecí stehna potřete. Vložte je do lednice a nechte je zde minimálně 15 minut odpočívat. Když je necháte naložená přes noc, je to jenom dobře.

Nachystejte brambory a cibuli

Zatímco marinovaná kuřecí stehna odpočívají, můžete se pustit do přípravy zeleniny. Nejprve vezměte cibuli, kterou oloupejte a poté ji nakrájejte na takzvané měsíčky. Potom už ji můžete rozprostřít na dno pekáče. Nyní přicházejí na řadu brambory. I ty je třeba oloupat, potom umýt a nakrájet. Ty větší můžete nakrájet na čtvrtiny, ty menší naopak na poloviny. Následně je nasypte do pekáče k cibuli.

Zakryjte a vložte do trouby

Nyní je čas na vyndání kuřecího masa, které položíte na cibuli. Přilijte do pekáče zhruba polovinu bílého vína, zakryjte alobalem a můžete vložit do trouby. Ta by měla být rozehřátá pokud možno na 250 stupňů Celsia. Při této teplotě v zakrytém plechu pečte po dobu zhruba jedné hodiny.

Po uplynutí 60 minut opatrně sundejte alobal. Nalijte do pekáče zbytek bílého vína a vraťte ho opět do trouby. Maso i brambory nechte dopékat, aby došlo k vytvoření kůrčičky. Optimální doba je v rozmezí 15 – 30 minut. Zde doporučujeme vaše jídlo sledovat a v pravou chvíli ho vyndat.

Vyndejte a servírujte

Má kuřátko dokonalou kůrčičku? Je čas na jeho servírování. Na talíř dejte jedno kuřecí stehno a k němu kombinaci pečených brambor a cibule. Lehce polijte kombinací výpeku a bílého vína a můžete ochutnat. Jakmile tak učiníte, jistě nám dáte za pravdu, že pečená kuřecí stehna z jednoho pekáče jsou nejenom jednoduchá, ale jsou také velmi chutná.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]