Sladké palačinky jsou už trochu nuda. Nevšední cibulové těsto dostane chuťové pohárky celé rodiny

Palačinky na sladko miluje každý, ale už jsou trochu nuda. Zkuste si proto připravit cibulové těsto, které je skvělou variantou pro přípravu palačinek naslano.

Sladkou variantu palačinek preferuje většina dětí i dospělých. Přitom slaná verze je tak chutná a všestranná. Palačinky s marmeládou zpravidla upřednostňujeme ke snídani, ale se šunkou, cibulí nebo se zakysanou smetanou jsou vhodné nejen na oběd nebo večeři, ale i ke svačině. Možností, s čím je podávat, je celý nespočet, proto by byla škoda zůstat jen u džemů či lískooříškových krémů. Zkuste do těsta přidat například cibuli, palačinky už nebudete chtít jinak.

Suroviny na přípravu palačinek s cibulí

Tenké a vláčné palačinky můžete podávat s různými náplněmi. Pokud vytvoříte neutrální těsto, meze se fantazii nekladou. Naplnit je můžete čokoládou, ale i šunkou se špenátem. Vložte talíř se suchými plackami doprostřed stolu a každý si najde to své. Tentokrát můžete zkusit slanou verzi s přidanou cibulí.

  • 4 vejce
  • Špetka soli
  • 700 ml mléka
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 300 ml vroucí vody
  • 300 g hladké mouky
  • 3 cibule
Fotografie: Pixabay

Postup na přípravu palačinek s cibulí

Nejdříve si v misce vyklepněte vejce a vyšlehejte společně se špetkou soli. Zalijte mlékem a postupně po lžících přisypávejte prosátou hladkou mouku. Neustále míchejte buď pomocí ručního šlehače, nebo v kuchyňském robotu do jednotného těsta bez hrudek. Jakmile je konzistence podobná trochu řidšímu medu, můžete vypnout.

Nyní si cibuli rozemelte v mixéru nebo nasekejte na skutečně drobné kousky. Přidejte několik lžic mléka a míchejte dohladka. Nyní přidejte do těsta a vše krásně spojte. Ke konci přidejte vroucí vodu a rostlinný olej.

Opět pořádně hněťte, asi 15 minut, aby vznikla konzistentní hmota. Nezapomeňte, že těsto na palačinky je vždy dobré nechat chvíli uležet v lednici. Nejlépe přes noc a hodinu před smažením vyjmout a nechat při pokojové teplotě.

Fotografie: Pixabay

K palačinkám z cibulového těsta si můžete připravit zakysanou smetanu se sójovou omáčkou, popřípadě zakysanou smetanu s nasekaným čerstvým koprem a česnekem. Suché placky pak do nich můžete namáček a ukusovat. Stejně tak si palačinky můžete naplnit například masovou směsí nebo houbami. Nebo z nich vytvořit slaný dort pro oslavence, který nerad sladké.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]