Palačinky bez vajec ze sešitu mojí babičky. Nikdy se netrhají, těsto se skvěle připravuje a výsledek jistě předčí vaše očekávání

Voňavým a nadýchaným palačinkám neodolá žádný milovník sladkých snídaní. Nyní si tuto dobrotu můžete připravit také bez vajec.  

Základem každé dokonalé palačinky je vždy správné těsto. Jak už asi však víte, většinou je v případě této chutné snídaně kladen důraz na jednoduchost, protože na kvalitní palačinky vám většinou stačí pouze pár ingrediencí. Aby byla vaše snídaně ještě více chutnější, můžete zkusit experimentovat a připravit si tuto pochoutku zcela bez vajec. Potěšíte tak například své kamarády vegany.

Palačinky bez vajec

Ačkoliv se může zdát, že jsou vajíčka nezbytnou ingrediencí, která udržuje těsto na palačinky pospolu, ne vždy tomu tak musí být. Pokud jste vegan, nebo prostě chcete zkusit experimentovat, tak právě tento recept pro vás bude tím pravým ořechovým – je zcela bez vajec. Nemusíte se však ničeho obávat, zvládne to opravdu každý. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 šálek mouky
  • 1 šálek minerální vody
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce cukru
  • Špetka soli

Postup pro přípravu:

  • Připravte si misku a vsypte do ní cukr, mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Sypké ingredience důkladně promíchejte a postupně je zalévejte minerální vodou – bublinky jsou v tomto případě velmi důležité, protože vám pomohou těsto dokonale provzdušnit.
  • Během míchání ingrediencí s minerální vodou je důležité, abyste v těstě nenechali žádné hrudky a jeho konzistence byla jemná a řídká. Pokud tedy bude třeba, přilijte ještě trochu vody, abyste těsto zředili (pokud bude těsto příliš řídké, naopak vmíchejte trochu mouky).

  • Jakmile budete s těstem hotovi, přelijte ho přes cedník, abyste se ujistili, že je opravdu bez hrudek. Na závěr přimíchejte olej a nechtě těsto několik minut odpočinout.
  • Nyní již položte na sporák pánev s olejem a nechte ji pořádně rozehřát. Následně nalijte sběračkou první dávku těsta – to by se mělo by se dostat až ke krajům a vytvořit krásně kulatou palačinku.
  • Palačinky smažte několik minut z obou stran.
  • Po usmažení položte palačinku na talíř s vrstvou kuchyňských papírových utěrek, a pokračujte až do spotřebování zbytku těsta.

  • Jakmile budou palačinky hotové, můžete je namazat jakoukoliv sladkou, nebo třeba i slanou náplní – prostě tak, jak to máte rádi.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]