Slaný sýrový koláč z pánve, který si zamiluje celá vaše rodina

Pokud stále přemýšlíte nad tím, jakou dobrotu uvařit své rodině k večeři, přinášíme vám inspiraci. Upečte si rychlý a chutný koláč s bohatou porcí sýra. U přípravy pokrmu určitě nemusíte postávat dlouho u plotny. Slaný koláč budete mít hotový během několika minut. Peče se totiž pouze na pánvi.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu slaného sýrového koláče?

Než se pustíte do vaření, připravte si tyto ingredience:

  • 1 vejce
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo majonézy
  • 50 gramů hladké mouky
  • špetku soli
  • trochu másla na smažení

Jak postupovat při přípravě slaného koláče z pánve?

Do mísy rozklepněte vejce a smíchejte ho s trochou soli a zakysanou smetanou (nebo majonézou). Poté si do misky nastrouhejte nahrubo tvrdý sýr dle obliby (eidam, čedar, či ementál).

V další fázi část strouhaného sýra vsypte do směsi s vejcem a promíchejte. Postupně k ostatním ingrediencím zapracujte i trochu hladké mouky. Mělo by vám vzniknout tekutější homogenní těsto.

Smažení slaného koláče a servírování

Až budete mít hotové těsto na koláč, rozpalte si pánev a rozpusťte v ní trochu másla. Poté na něj vlijte těstíčko a rovnoměrně rozprostřete. Koláč přiklopte poklicí a smažte z jedné strany 3 až 4 minuty.

Následně placku otočte a pokračujte v opékání i z druhé strany. Povrch slaného koláče posypejte zbylým strouhaným sýrem a pomažte máslem.

Až bude pokrm hotový, vyjměte jej z pánve na talíř a nakrájejte na dílky podobně jako pizzu. Podávejte například se studenými omáčkami typu tatarka, majonéza, nebo kečup. Hodit se bude k tomuto lahodnému slanému koláči i zeleninový salát, či čalamáda. V případě, že se bez masa či uzenin skutečně neobejdete, můžete samozřejmě do těstíčka zakomponovat i kostičky vepřového uzeného masa, nebo třeba strouhanou libovou šunku.

Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]