Smažená cuketa šťavnatá uvnitř a křupavá zvenčí. Příjemné drobné sousto pro přátele

V letních měsících, kdy vládnou tropická vedra, mají lidé zvýšenou tendenci k volbě jídel rychlých a jednoduchých na přípravu. Takové jsou i tyto cuketové jednohubky.

Ač smažená jídla obecně nejsou zrovna v kurzu a mnozí se nad jejich požíváním pohoršují v různých internetových diskusích, uděláme dnes výjimku a jedno smažené jídlo si představíme. K jeho přípravě je potřeba jen velmi málo surovin a provedení už nemůže být jednodušší. Tyto cuketové jednohubky se dají připravit na večer k vínu, nebo třeba pro kamarádku, která přijde na návštěvu.

Suroviny

  • 2 mladé cukety
  • 5 stroužků česneku
  • 100 mililitrů mléka
  • 4 lžíce mouky
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • olej na smažení
  • bylinky na ozdobu

Příprava

Cukety na smažení vybírejte pečlivě. Nesmí mít tvrdou slupku. Nejprve je řádně omyjte. Loupat je není nutné, ale někdo to raději dělá. Cukety nakrájejte na plátky o síle 4 – 5 milimetrů. Nesolte je, aby nezačaly uvolňovat šťávu! Každý z plátků obalte v mouce, potom namočte do mléka a znovu jej vyválejte v mouce. Na pánev nalijte poměrně velké množství oleje a nechte ho rozpálit. Pak do něj dejte obalené cukety a smažte je do zlatova z obou stran.

Oleje by mělo být tolik, aby v něm cukety plavaly. Osmažené cukety přendejte na teplý talíř, jinak rychle chladnou. Posypte je podle chuti černým pepřem a solí.

Na každé kolečko osmažené cukety dejte malý kousek prolisovaného česneku. Nakonec pak porci cuket na talíři posypte čerstvými nasekanými bylinkami. Cukety podávejte horké, protože po chvíli chladnutí jejich křupavá kůrka změkne.

Tipy na závěr

Pro smažení cuket můžete využít i toto těstíčko. Smíchejte dohromady 1 celé vejce, 2 lžíce hrubé mouky, trochu sladké papriky, pepře a soli. Podle chuti můžete použít i bazalku, provensálské koření, nebo tymián. Sůl tam prozatím nedávejte a týká se to i slaných kořenících směsí. Těstíčko by mělo být asi tak husté, jako těsto na lívance. Dejte rozpálit olej a každý plátek cukety obalte v těstíčku těsně před tím, než jej do oleje vložíte.

Na usmažené cukety si můžete připravit tento jednoduchý dip z tvarohu a zakysané smetany. Díky němu doplníte trochu bílkovin, což vás lépe zasytí. Smíchejte dohromady stejné množství polotučného tvarohu a zakysané smetany. Přidejte prolisovaný česnek a sůl podle chuti. Pamatujte, že cukety nejsou slané, dip by je tedy měl dochutit. Zvolte bylinky, které máte rádi a ty pak nasekejte i do dipu. Omáčku naservírujte zvlášť v misce se lžičkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]