Klasické pirohy jsou bledé půlkulaté knedlíčky vařené ve vodě. Jinou variantou je však smažený piroh, který je úplně o něčem jiném. Nejvíce ze všeho připomíná plněný langoš.
Na doby minulého režimu někteří lidé vzpomínají s odporem, jiní s laskavou nostalgií. Ať už patříte ke kterékoliv skupině, je třeba přiznat, že některé východoevropské speciality stojí za pozornost i dnes. Kupříkladu plněné smažené pirohy, které bývaly hitem tehdejších stánků s rychlým občerstvením, si s přehledem získají své fanoušky i dnes. Jsou totiž velmi aromatické, dají se ledasčím naplnit a snadno se připravují doma.
Na smažené pirohy se šunkou a sýrem budete potřebovat:
Na těsto:
- Vajíčka – 3 ks
- hladká mouka – 400 g
- smetanový sýr – 500 g
- prášek do pečiva – 1 balíček
- sůl – dle chuti
- olej – dle potřeby
Na náplň:
- Šunka – 150 g
- sýr – 150 g
Připravte těsto a vytvořte z něj obdélníčky
Smetanový nebo jiný sýr (použijte třeba balkánský, ricottu nebo různé jiné) vložte do mísy a rozmačkejte ho vidličkou. Do mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Vyklepněte k ní vajíčka a přidejte rozmačkaný sýr. Pokud používáte sýr nesolený, přidejte k budoucímu těstu ještě trochu soli. Všechny přísady pak vařečkou či rukou dobře propracujte a vytvořte homogenní těsto.
Pracovní plochu posypejte moukou a vyklopte na ni těsto, které rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte plát o síle kolem 3 až 5 milimetrů. Z plátu vyřízněte obdélník a ten rozkrájejte na čtyři menší obdélníčky. Zbytek těsta opět prohněťte a opakujte postup, dokud nezpracujete všechno množství na obdélníčky.
Naplňte těsto šunkou a sýrem a osmažte jej
Nastrouhejte sýr a šunku na hrubém struhadle a obojí smíchejte v misce. Na každý obdélníček položte lžíci této směsi, podle potřeby osolte či posypejte nějakým oblíbeným kořením a stočte těsto do dlouhé a úzké roličky. Dobře zamačkejte konce, aby se roličky nerozbalovaly.
V hrnci rozehřejte vysokou vrstvu oleje a nechte ho důkladně rozehřát na plotně. Počítejte s tím, že se těsto během smažení nafoukne a získá na objemu, takže zvolte dostatečně velký hrnec, aby z něho během smažení olej nezačal vytékat ven. Když je olej horký, vkládejte do něj připravené pirohy a smažte je ze všech stran dozlatova, což bude trvat něco kolem 5 minut.
Po dosmažení položte pirohy na talíř pokrytý několika vrstvami papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný olej a podávejte ihned čerstvé, anebo i později studené s vaší oblíbenou studenou omáčkou. Hodí se k nim kečup, tatarka, ale třeba i zakysaná smetana s česnekem a koprem.