Šťavnaté masové kuličky s bramborami

Máte v oblibě karbanátky a bramboráky? A co takhle tyto pokrmy spojit dohromady? Rozhodně to není nereálné. Tyto masové kuličky s bramborami připomenou tak trochu obojí. Jsou dokonale šťavnaté a chuťově vás rozhodně osloví. Hodí se jak k rychlému obědu pro celou rodinu, tak i k večeři. Pohostit pokrmem můžete i očekávanou návštěvu. Bude se oblizovat až za ušima.

Recept na šťavnaté masové kuličky

Než se pustíte do vaření, připravte si následující suroviny:

– 500 gramů mletého masa (vepřové nebo mix)

– 2 brambory

– 1 cibuli

– 2 až 3 stroužky česneku

– 3 plátky chleba

– 150 mililitrů mléka

– 1 až 2 lžíce zakysané smetany

– 50 gramů másla

– ½ lžičky soli

– černý mletý pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě masových kuliček?

Nejprve si plátky chleba rozdrobte na malé kousky a vložte je do hlubší mísy. Pak k chlebovým kouskům nalijte mléko a nechte tekutinu chvíli absorbovat. Následně směs vlijte do mixéru a do hladka ji rozmixujte. Dále si oloupejte cibuli a česnekové stroužky a také je v mixéru rozmělněte na pyré. Vše pak vijte zpět do mísy a promíchejte spolu s chlebovou hmotou.

K směsi také přidejte mleté vepřové maso, černý pepř, sůl a najemno strouhané a předtím oloupané brambory. V další fázi zakomponujte i zakysanou smetanu a znovu suroviny propojte buď rukama, nebo vařečkou. Mělo by vám vzniknout těstíčko homogenní, které drží pohromadě.

Tvoření masových kuliček, fáze pečení a servírování

Z připraveného masové těsta s bramborami tvořte rukama kuličky a ty pokládejte na plech vymazaný slunečnicovým olejem. Pak dejte pokrm do trouby a pečte asi čtvrt hodiny v předehřáté troubě nastavené na 200 stupňů Celsia. Po uplynutí této doby vyjměte kuličky z masové směsi z trouby a pomažte je rozpuštěným máslem. Dopékejte dalších patnáct minut, než se vytvoří zlatavá kůrka na povrchu.

Maso podávejte ideálně s opečenými bramborami, nebo bramborovým pyré. Skvěle se však bude hodit i čerstvé pečivo, jako jsou housky, rohlíky, nebo chléb. Rozhodně nezapomeňte ani na různé druhy dochucovacích studených omáček, které jídlu dodají zase jiný rozměr. Použít lze kečup, tatarku, majonézu, nebo třeba hořčici.

Do těsta můžete zakomponovat i tvrdý strouhaný sýr (eidam, čedar, nebo ementál), nebo čerstvé bylinky jako je petrželka, pažitka, majoránka, nebo libeček. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]