Dejte vale tuctové chuti klobás z obchodů a připravte si opravdovou pochoutku. Tento recept oceníte jak v zimě, kdy můžete klobásy upéci v troubě, tak v létě, kdy je bez váhání hoďte na gril.
Voňavé, dozlatova upečené a šťavnaté klobásy dokáží potěšit srdce nejednoho gurmána. Pokud při jejich výrobě navíc použijete čerstvé a kvalitní suroviny, získáte i mnohem zdravější variantu, než je ta, která se prodává ve velkoobchodech. Při výrobě domácích klobás je vhodné sáhnout po vepřovém masu. To se k jejich přípravě ostatně používá nejčastěji. Jen v tuzemsku se ročně spotřebuje 41 kilogramů masa na osobu, což tvoří více než polovinu celkového objemu zpracovaného masa.
Ingredience potřebné pro přípravu šťavnatých klobás:
- 2 500 gramů vepřového masa (kýty či krkovice)
- 500 gramů vepřového boku čili bůčku
- 50 gramů soli
- 300 mililitrů ledové vody
- 50 mililitrů brandy (tuto ingredienci můžete vynechat)
- jedna polévková lžíce mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce tymiánu
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- 4 až 5 stroužků česneku
- 4 až 4,5 metru střívek
Jak připravit voňavé domácí klobásy
Klíčem k chutným pokrmům jsou především kvalitní suroviny. Pokud tedy chcete mít své domácí klobásy špičkové kvality, zajděte si pro čerstvé maso přímo k řezníkovi. Vhodnými druhy vepřového jsou buď krkovice nebo kýta (chcete-li mít klobásy méně tučné) – volba je čistě na vás.
V prvním kroku přípravy si připravte odvážené maso. Pokud je to třeba, maso zbavte nejtlustších částí a následně ho nakrájejte na drobné kostičky. Odvážený bůček nakrájejte na nudličky – v klobásách bude méně mezer.
Rozkrájené maso přesypte do větší mísy. Následně k němu přimíchejte prolisovaný česnek, polévkovou lžíci sušeného tymiánu, polévkovou lžíci cukru krupice, odvážených 50 gramů soli a polévkovou lžíci mletého černého pepře a promíchejte. Pokud rádi experimentujete, můžete do směsi přidat i další koření, které vám chutná. Jakmile bude směs dostatečně promíchaná, přilijte do ní 300 mililitrů ledové vody a rukama ji hněťte tak dlouho, dokud se veškerá voda do masa nevsákne.
Poté, co získáte kompaktní a hladkou směs, ji překryjte potravinářskou fólií a vložte ji lednice. Zde ji nechte marinovat ideálně přes noc (nebo alespoň dvě hodiny), aby měly ingredience dostatek času se prolnout.
Obecně platí, že čím déle necháte maso marinovat, tím je jeho výsledná chuť plnější a komplexnější. Jakmile je maso připravené, začněte ho plnit do střívek. K tomu můžete využít například příslušenství pro tvorbu klobás, kterým disponuje většina kuchyňských robotů.
K plnění klobás využijete kuchyňského robota
Zakoupená střívka nejprve opláchněte od soli ve studené vodě, a poté je vložte na půl hodiny do vlažné vody. V té se roztáhnou a při plnění vám nepopraskají. Po uplynutí potřebné doby je jednoduše vyjměte z vody, nasaďte na nástavec a naplňte masovou směsí. Z hotových klobás poté vytvořte motanice, jako jsou na obrázku.
Motanice na dvou až třech místech svažte silnější nití či slabším provázkem. Zajistíte si tím, že klobásy zachovají svůj tvar. (Někdo klobásy také před samotným pečením na několika místech propichuje, aby nepopraskaly.) Následně je vložte do pekáče vyloženého alobalem a pečte asi jednu hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové je servírujte s pečivem či například s brambory.