Studentské řízky s párkem a sýrem schovají do kapsy i tradiční holandský řízek

Párek a řízek. Jak to spolu souvisí? Pokud ještě pamatujete na studentský řízek, pak tento recept pochází ze stejné kategorie jednoduchých pokrmů, který je ale o fous vychytanější a hlavně lahodnější.

Vystačíte si s pár základními surovinami a výsledek je nad očekávání! Pokud jste tedy student, anebo jste jen odkázáni při vaření sami na sebe, případně se vám nedostává financí, dnešní recept je určen právě pro vás.

Na párkový karbanátek budete potřebovat následující ingredience:

  • jemné párky – 4 ks
  • slepičí vajíčko – 2 ks
  • hladká mouka – 4 polévkové lžíce
  • zakysaná smetana – 1 polévková lžíce
  • tvrdý strouhaný sýr podle chuti – 200 g
  • neslazené kukuřičné lupínky – 200 g

Návod na přípravu:

Párky rozkrojte podélně na poloviny a ty nakrájejte na jemná půlkolečka. Nasypejte je do hluboké mísy a vyklepněte k nim dvě vajíčka. Na hrubém či jemném struhadle nastrouhejte tvrdý sýr a přisypejte ho do mísy s párkem a vajíčkem. Přidejte jednu polévkovou lžíci zakysané smetany, čtyři polévkové lžíce mouky a pokud chcete, ochuťte trochou černého pepře. Protože jsou párky samy o sobě obvykle dost slané, stejně jako sýr, nebudete muset směs ani dodatečně solit. Všechny přísady důkladně promíchejte.

Kukuřičné lupínky nasypejte do hlubokého talíře či misky a dobře je vhodným nástrojem rozdrťte na malé kousky.

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje.

Lžící odeberte trochu párkové směsi, vytvořte z ní kuličku či placičku, tu obalte v drcených kukuřičných lupíncích a vložte na rozehřátou pánev. Smažte placičky po obou stranách dozlatova a po dosmažení je nechte okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami.

A to je vše. Podávejte jednoduše s chlebem, případně doplněné o vařené brambory či bramborovou kaši. Pokud chcete pokrmu dodat trochu barvy a vitaminů, doplňte jej o sekané zelené bylinky a čerstvou zeleninu.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]