Oblíbený čokoládový dort anglické královny okamžitě rozvoní celou domácnost! Bombastický zákusek, který dostane úplně každého

Světlý koláč s bohatou chutí tmavé čokolády a vynikající křupavou strukturou je oblíbeným pokrmem anglické královny. Vyrábí se ze sušenek.

Namáčené anglické čajové sušenky jsou tajemstvím tohoto dezertu s čokoládovým krémem a čokoládovou polevou. Tento chutný a dobře vypadající dezert zvládnou připravit takřka i děti. Nic se nepeče, připravovaný je za studena ze sušenek a čokolády. Příprava není ani časově příliš náročná, počítejte však s dobou, kdy dezert musí tuhnout v lednici, než ho nabídnete hostům.

Potřebujete hlavně sušenky

Čajové sušenky nebo jiné neslazené sušenky jsou základem tohoto dezertu. Potřebovat jich budete 225 gramů. Připravte si také 125 gramů změklého másla a stejné množství hořké čokolády, samozřejmě může být čokoláda na vaření. Potřebovat budete ještě jedno vejce a máslo na vymazání formy.

Na glazuru bude potřeba dalších 225 gramů hořké čokolády a 30 gramů si nechte ideálnější ještě na dozdobení. Začněte tím, že vymažete dortovou formu tukem, případně vyložíte dno pečícím papírem.

Fotografie: Pixabay

Nyní je třeba rozlámat na kousky o velikosti mandlí nachystané čajové sušenky a ty vložit do dortové formy. Do mísy si zatím připravte máslo a cukr a poté šlehejte, dokud krém nezesvětlá. Nyní je čas ve vodní lázni rozpustit čokoládu na krém.

Následně ji ochlaďte na pokojovou teplotu a za stálého míchání přidejte do máslové směsi. Až bude směs hladká, přidejte do ní vejce a vyšlehejte vše společně do pěny. Nyní nalijte připravenou čokoládovou směs na oplatky.

Fotografie: Pixabay

Zaplňte všechny mezery

Čokoládovou směsí byste měli zaplnit všechny mezery, tak aby po vyklopení z formy nikde nevznikla vzduchová bublina. Následně dortovou formu přikryjte potravinářskou fólii a dort dejte tuhnout do lednice. Nejméně by měl pobýt v mrazničce tři hodiny.

Pokud však bude v lednici přes noc, bude to mnohem lepší. Po vyjmutí z lednice nechte dort chvíli odležet v pokojové teplotě a odstraňte fólii a dort vyjměte z formy. Pak si ve vodní lázni rozpusťte 225 gramů čokolády. Následně ji koláč polijte a uhlaďte povrchy.

Fotografie: Freepik

Čokoládu nechte na dortu vychladnout na pokojovou teplotu a poté dort odspodu podřízněte, abyste odlepili čokoládu od podložky. Poté můžete dort podebrat a přenést na servírovací talíř.

Následně už můžete rozpustit poslední část čokolády a pomocí cukrářského sáčku dort hezky nazdobit. Poté, co dort polijete čokoládou už ho nedávejte do lednice. Horní vrstva čokolády by totiž neměla zatuhnout natolik, aby se zlomila pod nožem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]