Sušenky ve tvaru mašliček vás osloví svou křehkostí

Na rodinou oslavu, nebo jen tak ke kávě a čaji. Vždy budou dokonalé. Řeč je o velmi jednoduchém dezertu, který vám vydrží uskladněný ve sklenici i několik týdnů. Sušenky ve tvaru mašliček jsou skvostné. Přímo se rozplývají na jazyku. Zachutnají nejen vám, ale i celé vaší rodině. Příprava není nijak složitá, v několika málo minutách tak budete mít na stole voňavé a křehké dobroty, které z plechu zmizí vzápětí.

Recept na sušenky ve tvaru mašliček

Na přípravu těsta si obstarejte následující ingredience:

– 1 vejce

– 125 gramů bílého jogurtu

– 50 mililitrů slunečnicového oleje

– 80 gramů moučkového cukru + trochu na ozdobu

– 300 gramů hladké mouky

– 1 lžičku vanilkového cukru

– 1 lžičku prášku do pečiva

– citronovou kůru dle chuti

Z těchto surovin vyrobíte zhruba 28 sušenek o objemu 500 gramů.

Jak postupovat při přípravě sušenek ve tvaru mašliček?

Nejprve si v míse rozmíchejte vejce spolu s bílým neochuceným jogurtem. Do směsi přilijte slunečnicový olej, přisypte moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a dobře zamíchejte.

Postupně do těsta zakomponujte i prosetou polohrubou mouku a prášek do pečiva a rukama vypracujte homogenní hladké těsto, které by mělo být nelepivé a měkké.

Tvoření sušenek ve tvaru mašliček, fáze pečení a servírování

Vypracované těsto dejte posléze na vál posypaný moukou a vyválejte z něj plát vysoký asi 5 až 6 milimetrů. Z něj pak vykrojte pomocí hrnku kolečka o průměru zhruba 8 centimetrů. Jednotlivá kolečka nožíkem nařízněte (viz obrázek) a vytvořte z nich mašličku.

Až budete mít všechna kolečka zpracovaná, položte mašličky na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na čtvrt hodiny při 180 stupních Celsia.

Upečené sušenky vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Posypejte před podáváním moučkovým cukrem. Skvělé budou nejen ke kávě a čaji, ale i k šálku horkého kakaa. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip na závěr

Pokud budete chtít sušenkové těsto vylepšit, můžete do něj zakomponovat i mleté vlašské, pekanové, či lískové oříšky. Sušenky budou skvostné i kokosovými vločkami. Milovníci čokolády a kakaa mohou do těsta přidat i kakaový prášek.

Získají tak lahodné kakaové sušenky. Ty je možné polít polevou z hořké, nebo mléčné čokolády. Výborný bude tento jemný dezert i jen tak. Sušenkové těsto pomazané poctivou vrstvou domácí marmelády nebude mít konkurenci.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]