Jestliže vás nebaví neustále shánět čerstvé ovoce, udělejte si zásoby. Kupříkladu jahody můžete vhodným způsobem bez ztráty kvality skladovat až rok.
Ať již z ovoce rádi vaříte, pečete anebo ho pouze mlsáte, jistě vás potěší, když jej máte doma po ruce a nemusíte ho složitě kupovat. Protože čerstvé potraviny po několika dnech skladování ztrácí na své kvalitě, musíte se rozhodnout, zdali je zpracujete, nebo uskladníte. V případě ovoce, konkrétně jahod, se ovšem při běžném dlouhodobém uložení mění jejich chuťové vlastnosti. Abyste se toho vyvarovali a měli k dispozici jahody „jako ze zahrádky“, zapomeňte mražení a kompotování. Správný způsob skladování je uchová šťavnaté, čerstvé a přesně takové, jako kdybyste je zrovna nasbírali na záhonu.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 3 kilogramy čerstvých jahod
- 3 kilogramy cukru krupice
Postup přípravy jahod k uskladnění
Chcete-li uskladnit právě nasbírané jahody, zapomeňte na tradiční metody skladování, kterými jsou mražení nebo zavařování. Vhodný postup vám je pomůže uchovat šťavnaté a „čerstvé“ po dobu až jednoho roku (jsou ovšem natolik vynikající, že je pravděpodobně sníte daleko dříve). Ze všeho nejdříve si k ruce vezměte dostatek sklenic, v nichž budete jahody uchovávat. Tyto sklenice, včetně víček, sterilizujte krátkým převařením v dostatku vody.
Jakmile budete mít sklenice i víčka nachystané, přesuňte svoji pozornost k jahodám. Ty nejprve očistěte od zapomenutých listů a dalších nečistot, a posléze je přesypte do větší mísy.
Ve druhém kroku k jahodám nalijte čistou, ledovou vodu a nechte je 5 minut odstát. Po uplynutí potřebné doby vodu z jahod sceďte a plody nechte krátce okapat. Následně si k ruce vezměte prkénko a ostrý nůž a jahodám odřežte stopky.
Pokud máte velké jahody, můžete je pro snazší skladování rozpůlit, popřípadě rozčtvrtit. Očištěné jahody vracejte zpět do mísy, avšak prokládejte je silnými vrstvami cukru krupice. Na 3 kilogramy jahod spotřebujte prozatím 2,8 kilogramu cukru. Zbylých 200 gramů cukru si nechte stranou – upotřebíte je později. Procukrované jahody nechte přibližně 3 hodiny odstát, přičemž je pravidelně promíchávejte, aby pustily šťávu.
Po uplynutí potřebné doby přendejte jahody i s cukrem do sterilizovaných sklenic. Ty plňte téměř až po okraj – volné místo vyplňte 200 gramy zbylého cukru. Jakmile budete mít i poslední krok hotový, sklenice zavíčkujte a uložte na chladné místo bez přístupu slunečního světla (ideální je kupříkladu sklep). Takto uskladněné vydrží jahody „čerstvé“ přibližně 1 rok, avšak můžete si být jistí, že do příští sezóny budou již dávno pryč.
Napište komentář