Bramboráky už zásadně nesmažím na oleji. Kamarádka mi prozradila tajemství luxusních restaurací

Tuk na bramboráky placky na pánvi
Fotografie: Canva

Bramboráky jsou stálicí české kuchyně; jen málokdo jim odolá. Křupavost, jemnost, dokonalá chuť – to je důvod, proč mizí z talířů rychlostí blesku.

Jedním z klíčů k úspěchu je správná volba tuku na smažení. Proč dát přednost přirozenému, byť někdy zatracovanému tuku před rostlinnými oleji? Ačkoli tento tuk neměl donedávna nejlepší pověst, jeho vlastnosti jsou nepřekonatelné. Má vysoký bod zakouření, což znamená, že se při smažení nepřepaluje ani při vyšších teplotách. Bramboráky na něm pečené tak získají zlatavou kůrku a nebudou nasáklé přebytečným tukem

Ideální tuk pro bramboráky

Zřejmě se ptáte, co je tedy tím zázrakem, který zajistí, že vaše bramboráky (a nejen ony) budou vždy vynikající, na krajích křupavé, ale uvnitř vláčné. Je to něco, co používaly už naše babičky. Obyčejné sádlo, podstatně zdravější zázrak, než se donedávna myslelo. Díky obsahu tuku a vitaminů A, D, E a K navíc prospívá pokožce – hydratuje ji, zklidňuje a podporuje její regeneraci. K tomuto prostředku našich babiček se rádi vracíme. Je dobré i zevně, skvěle hojí a prospívá pleti, působí stejně jako luxusní kosmetika.

Ingredience:

  • Brambory 2 kg brambor;
  • Bramborový škrob – 4 lžíce;
  • Sůl – špetka;
  • Pepř – špetka;
  • Sádlo – 3 lžíce.
Bramborové placičky opečená placka na pánvi s obracečkou

Zdánlivě obyčejné bramborové placky: Přidávám do nich tuto tajnou přísadu, za kterou mě manžel nosí v náruč

Tuk na bramboráky placky na talíři s miskou se špekem

Postup:

  • Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Přebytečnou tekutinu z brambor neslévejte – obsahuje škrob, který pomůže těsto spojit.
  • Přidejte bramborový škrob, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci hustší kaše.
  • Na pánvi rozehřejte sádlo. Množství přizpůsobte velikosti pánve tak, aby byl tuk rovnoměrně rozprostřen.
  • Lžící nabírejte těsto a na pánví tvořte placičky.
  • Bramboráky smažte z obou stran do zlatova.
  • Při smažení pravidelně doplňujte sádlo, aby se bramboráky smažily rovnoměrně a aby se  nepřipalovaly.

Tuk na bramboráky nabírání bramboráku z talíře

  • Tip na podávání:  Hotové bramboráky podávejte ihned po smažení, v tu dobu jsou nejkřupavější. Skvěle chutnají jak samotné, tak například s uzeným masem, které zvýrazní jejich chuť. V našich končinách je oblíbenou kombinací i zelí. Chuť vynikne i s omáčkou, kde bramboráky použijete místo knedlíků. Vynikající jsou také se smetanovým či houbovým dipem.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*