Známý šéfkuchař z televize prozradil své tajemství dokonale nadýchané bramborové kaše

Bramborová kaše šťouchání brambor s mlékem v hrnci

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou k mnoha jídlům, obvykle si na ní pochutnají i děti. Naučte se ji připravit tak, aby byla krásně nadýchaná.

Bramborová kaše patří v české a celkově evropské kuchyni ke stálicím. Bezpochyby jde o jednu z nejoblíbenějších a nejvyužívanějších příloh. Jak ale na to, aby byla jemná chuťově i texturou? Tajemství je prosté: máslo. Díky němu vznikne jemný a nadýchaný pokrm s krémovou konzistencí. Samozřejmostí je použití kvalitních surovin a také patřičného varného typu brambor, tedy v tomto případě C nebo B/C.

Jemná a nebesky nadýchaná bramborová kaše

Z obyčejných moučných brambor vykouzlíte kaši, která je oblíbená v mnoha zemích světa. Má krémovou texturu a jemnou chuť, kterou lze obměnit přidáním různých ingrediencí, jako jsou mléko, máslo, sýr nebo bylinky. Bramborová kaše je oblíbenou přílohou k masu, rybám či zelenině, dá se ale také využít jako samostatné jídlo. Méně obvyklá je při přípravě dalších jídel, jako jsou zapečené pokrmy nebo produkty vegetariánské kuchyně.

Ingredience na přípravu nadýchané bramborové kaše:

  • Moučné brambory (varný typ C, případně B/C) – 1 kg;
  • Máslo – 60 g;
  • Ohřáté mléko – 150 ml;
  • Sůl – 1 čajová lžička.
Křupavý chléb dvě upečené šišky na mřížce

Chléb už zásadně nekupuji od té doby, co mě sestra naučila tento snadný domácí recept

Bramborová kaše politá máslem vedle masa

Postup přípravy lahodné a nadýchané bramborové kaše:

  • Oloupané a řádně očištěné brambory uvařte doměkka.
  • Slijte vodu a brambory nechte trochu vychladnout.
  • Osolte brambory, přidejte měkké máslo a vše společně důkladně rozmačkejte.
  • Mléko ohřejte v kastrolku.
  • Teplé mléko vlijte do vzniklé bramborové hmoty.
  • Dále pokračujte v mačkání, přičemž dělejte jemné šlehací pohyby. Používáte-li robota, nechte jej šlehat na pomalé obrátky.
  • Výsledkem by měla být bramborová kaše s lahodnou máslovou chutí.
  • Bramborovou kaši můžete podávat k masovým pokrmům, jakými jsou vídeňské řízky, karbanátky, přírodní plátky a mnoho dalšího. Výborná je i k vegetariánským variantám. Zkrátka – vždy bude chutnat skvěle.
  • Tip na závěr: Pro přípravu bramborové kaše lze využít i mléko a máslo bez laktózy. Díky tomu budou výsledný produkt jíst i lidé s intolerancí nebo alergií na laktózu.
  • Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*