Rychlé cuketové placičky ozvláštníte neotřelou kombinací s ovesnými vločkami. Budou vláčnější, chutnější a v neposlední řadě kompaktnější.
V průběhu léta vrcholí sezóna řady druhů ovoce a zeleniny – cuketa je jedním z nich. Jestliže se vám v ledničce ukrývají dva, tři nebo čtyři a více plodů a vy nevíte co s nimi, vyzkoušejte cuketové placičky. Jsou poměrně syté, takže vám dobře poslouží jako obědová příloha i jako teplá večeře. Ovšem chcete-li získat skutečnou delikatesu, k cuketě přidejte ovesné vločky a sýr. Ovesné vločky dodají placičkám vláčnost a kompaktnost. A aby to nebylo málo, kombinace cukety s neotřelou surovinou vás překvapí i chuťově.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 500 gramů cukety
- 150 gramů tvrdého sýra
- 130 gramů ovesných vloček
- 2 kusy vajec velikosti M
- česnek dle chuti
- sůl, pepř dle chuti
- bazalka, paprika dle chuti
- rostlinný olej na smažení
Postup přípravy krok za krokem
Abyste cuketové placičky zvládli připravit bleskurychle, nachystejte si na pracovní desku veškeré potřebné suroviny a nádobí. V prvním kroku přípravy začněte přípravou ovesných vloček. Ty zalijte 200 mililitry vroucí vody a nechte 20 minut odstát. Poté, co vločky nabobtnají, je sceďte. Mezitím, co čekáte na vločky, si k ruce vezměte cuketu, kterou omyjte proudem vlažné vody a posléze oloupejte. Jakmile ji budete mít připravenou, na hrubém struhadle ji nastrouhejte a přendejte do středně velké mísy.
Cuketu nechte asi 10 minut odležet (během několika minut začne pouštět vodu), a poté ji slijte. Nebojte se cuketu ještě ručně vymačkat – vyhnete se vodnatým a rozpadajícím se placičkám. Jakmile budete mít cuketu i vločky připravené, smíchejte je dohromady.
Ke směsi vmíchejte 150 gramů tvrdého sýra, který nejprve nastrouhejte na jemném struhadle. V dalším kroku si k ruce vezměte česnek, který oloupejte a pomocí nože tzv. utřete (alternativou je prolisování).
Do směsi na placičky přidejte připravený česnek – množství zvolte dle svých chuťových preferencí; obvykle stačí 3 stroužky. V dalším kroku směs dobře okořeňte. Sůl, pepř, papriku i bazalku použijte v takovém množství, aby vás těsto na placičky nepálilo na jazyku, a aby nebylo přesolené. Až budete mít těsto okořeněné, rozklepněte do něj vejce a vše důkladně promíchejte. Následně na větší pánvi rozpalte větší množství rostlinného oleje.
Správnou teplotu oleje zjistíte, když do něj kápnete trochu těsta. Jestliže se kolem něj utvoří bublinky, je olej rozpálený a vy můžete začít se smažením. Ideální velikost cuketových placiček je průměr vaší dlaně. Placičky smažte na středním plamenu, asi 3 minuty z každé strany. Díky ovesným vločkám se nenacucají olejem, a tudíž nebudou mastné. Hotové placičky se skvěle hodí jako příloha k hlavnímu jídlu, nebo se zeleninovou oblohou jako vydatná, teplá večeře.
Napište komentář