Jablíčka má rád každý, jsou sladká, ale zároveň osvěžující a navíc i hodně prospívají zdraví. Není divu, že jsou z nich takové výtečné dezerty, jako je tento koláč.
Čekáte důležitou návštěvu? Nebo jen chcete potěšit chuťové pohárky milovaných a vás samotných? Tímto koláčem své blízké ohromíte v jakékoliv situaci. Můžete jej udělat na plánovanou oslavu, jako dárek na návštěvu a nebo prostě jenom tak, abyste si na něčem pochutnali. Je lehký, chutný a sladký, ale zároveň i osvěžující, jelikož se v něm nacházejí jablka.
Ingredience a postup přípravy
Budete potřebovat:
- Dvě vejce
- Půlku citronu
- Půl hrnku mouky
- Tři jablka
- Půl hrnku cukru
- Půl hrnku mléka
- Jednu lžičku prášku do pečiva
- Mixér
- Metličku
- Mísu
- Zapékací mísu
Vezměte si mísu a do té postupně vyklepněte obě vajíčka, přidejte cukr a mléko a vše dohromady promíchejte metličkou. Jablka pořádně omyjte, zvláště, pokud jste je kupovali v supermarketu. Poté je všechny zbavte stopek, jadernic a kdo chce je může i oloupat. Vložte je do mixéru a rozmixujte nadrobno. Čím jemnější budou, tím lepší, ale pokud mixér nevlastníte, určitě využijete i struhadlo. Jen to nebude tak jemné a zabere vám to více času.
Chutnat bude jak za tepla, tak za studena
Rozmixovaná (či nastrouhaná) jablka vhoďte do mísy s vejci, cukrem a mlékem a vše dohromady promíchejte. Vezměte si polovinu citronu a vymačkejte z něj šťávu.
Tou zalijte mísu se směsí z jablek, přidejte mouku a nezapomeňte na prášek do pečiva. Nyní můžete celé těsto naposledy pořádně promíchat, dělejte to tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.
Jakmile vám vznikne jednolité těsto, můžete jej nalít do zapékací mísy. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Celé těsto ještě poklaďte kousky másla a nakrájených plátků neoloupaných jablek. Na závěr posypejte cukrem a vložte do trouby na 50 minut.
Podávání je na vás, buď můžete okamžitě a nebo až koláč vychladne. K tomu nějaké kafe či čaj a máte dokonalý zákusek k posezení s kamarádkou. Dobrou chuť!