Tento sladkokyselý koláč z jablek si zamilujete. Je dokonale šťavnatý a rozplývá se na jazyku

Jablečné dezerty jsou vždy plné chuti a není nouze o jejich šťavnatost. Takový je i tento lahodný koláč, který se hodí pro všechny příležitosti. Radost jím můžete udělat jen tak dětem, které ho uvítají na svačinu a snídani, nebo se stane dokonalým zákuskem pro návštěvu.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu jablečného koláče?

Před zahájením práce si obstarejte tyto ingredience na těsto:

  • 90 gramů polohrubé mouky
  • 3 vajíčka
  • 65 gramů krupicového cukru
  • 10 gramů vanilkového cukru
  • špetku soli
  • ½ lžičky kypřícího prášku

Na jablečnou náplň potřebujete:

  • 1 až ½ kilogramu sladkokyselých jablek
  • 140 gramů moučkového cukru
  • 50 gramů másla

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

Nejprve si připravte náplň. Jablka si pečlivě omyjte a nakrájejte je na čtvrtiny. Jádřince odstraňte. Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč a vystelte ji pečícím papírem. Poté na dno naskládejte plátky másla a na něj kousky jablíček. Ovoce nakonec zasypte cukrem.

Jablka dejte péct do trouby na 40 minut při 180 °C, aby zkaramelizovala. Mezitím si zhotovte těsto.

Příprava těsta, kompletace koláče a fáze dopékání

Dále si v míse vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do pěny.

Poté přisypte i polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a výsledné polotekuté těsto vlijte do formy ke karamelizovaným jablkům. Koláč dopékejte asi 35 minut.

Servírování jablečného koláče

Hotový koláč vyklopte z formy na talíř a posypte ještě moučkovým cukrem.

Po vychladnutí podávejte pokrájený na menší kousky. Hodit se bude k porci například zakysaná smetana a šálek dobrého čaje nebo kávy. Podávat zákusek lze například i s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny. Jablíčka je možné ještě před pečením posypat mletou skořicí.

Chutný připravíte ovocný koláč i z hrušek nebo švestek, pokud nemáte po ruce sladkokyselá jablka. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]