Žena hledá recepty na náhrobcích. Zesnulým vyjadřuje úctu jejich oblíbenými pokrmy

Fotografie: Juandev / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Představce si tuto situaci: Vaše babička už je dávno mrtvá, za svého života však byla vyhlášená svým pečením. Hlavně oblíbeným dortem. Jeho recept se ale neztratil a můžete ho najít na jejím náhrobku.

Přesně tento trend vládne v USA, kde je možné na hřbitovech najít návody na nejrůznější pochoutky. Důkazem toho je tiktokerka Rosie Grant pocházející z Los Angeles. Pro ni se totiž lov těchto kulinářských pozůstalostí stal skutečnou posedlostí. Ve velkém tak navštěvuje hřbitovy, sbírá recepty a pak je také realizuje. Své objevy přirozeně sdílí online, což fascinuje uživatele po celém světě. Její chutné a současně dosti strašidelné pátrání už sleduje na 300 000 lidí.

Začalo to sušenkami

Kromě receptů Rosie hledá a ukazuje také velmi neobvyklé náhrobky. Všechno přitom začalo poměrně nevinně, a to křupavými sušenkami. Bylo to před mnoha lety, když Rosie našla recept na hrobě Naomi Odessy Miller-Dawson v Brooklynu v New Yorku. Tento postup se totiž ukázal jako naprosto vynikající delikatesa. Výsledkem pečení se pochlubila se slovy: „Stojí za to zemřít.“ Tiktokerka si pak recept z hrobu oblíbila natolik, že začala pátrat i po dalších.

Ukázalo se totiž, že tyto obsáhlé „epitafy“ jsou rozesety po celých Spojených státech. Prakticky každý hřbitov se tak ukazuje být dosti obsáhlou kuchařkou. Najdete tu recepty na broskvové koláče, mrkvové dorty, nebo dokonce sladký fudge. Rosie začala recepty i vracet, respektive rozvážet hotové pečivo a laskominy na hroby konkrétních lidí. Dle jejího názoru je to skvělé řešení. Hlavně u blízkých, kdy v tom vidí způsob, jak posílit spojení s již zesnulými.

Od sušenek po sekanou

„Je úžasné takhle zavzpomínat na babičku, když jíte dort, který během života milovala,“ podotýká Rosie. „Když truchlíme, plní jídlo roli určité útěchy po ztrátě blízkých,“ dodává. Už několikrát si také vzala uvařené jídlo přímo k náhrobku a udělala si hostinu rovnou na hřbitově. Její posedlost začala v roce 2021, kdy ji velmi zaujal náhrobek v podobě otevřené knihy. Když začala sdílet nalezené recepty na sociálních sítích, lidé jí rovnou posílali další tipy. Nouzi tak nemá.

Důchodce kromě hrobu své manželky zaléval květiny ještě jednoho. Jeho důvod inspiroval město k zásahu

@ghostlyarchive On a rainy Sunday, visited Marian’s beautiful apricot ice cream recipe in Maine. “I Loved To Cook” HEAVENLY DAZE ICE CREAM I cup apricot preserves 1/2 cup sugar 1 tsp vanilla ½ cup dried apricots in tiny pieces 3 cups cream ½ tsp nutmeg Stir preserves, apricots, and sugar on low heat so preserves melt and sugar dissolves. Cool and mix in cream. Chill. Add vanilla and nutmeg. Stir and freeze. Thank you Marian for this wonderful recipe ❤️ #gravestonerecipe #recipegravestone #cemeterytiktok #gravetok #recipesoftiktok #recipeshare #foodlegacy #icecreamrecipe #homemadeicecream ♬ Autumn Leaves – Timothy Cole

Zatím se dostala k 23 hřbitovním receptům, což určitě není konečné číslo. K šesti hrobům pak vyrazila s hotovým jídlem. Rozhodně ale nejde jen o dezerty. Objevila prakticky všechno od sušenek po sekanou, sladkosti jsou však nejčastější. Tyhle recepty vám leccos odpustí. Většinou vám stačí naházet suroviny dohromady a přísady se opakují. Je to máslo, cukr, mouka a vejce, bývají také dost krátké. Právě díky tomu se vejdou na náhrobek.“

Zdroj: Fakt

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]