Tři jednoduché recepty na marinády, kterými skvěle ochutíte žebra

Přemýšlíte, čím ochutit žebra před pečením? Aby byla skutečně lahodná a šťavnatá, je potřeba je na několik hodin naložit do směsi plné chutí. Tyto marinády předčí vaše očekávání. Každá z nich je opravdu výjimečná.

Recept 1: Marináda s třešňovou šťávou

První recept je plný intenzivních chutí i vůní. Díky třešňové šťávě se na masu vytvoří dokonalá karamelizovaná kůrčička. Potřebujete tyto suroviny:

  • 900 gramů masitých žeber (vepřová nebo hovězí)
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžičku červené uzené papriky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 5 celých pepřů
  • 4 šálky třešňové šťávy
  • ½ lžičky mleté pálivé papriky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 60 gramů krupicového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 90 gramů jablkového džusu
  • ½ šálku rajčatové šťávy

Jak postupovat při přípravě marinády s třešňovou šťávou?

Žebra si nejprve naporcujte na menší kusy a pak je vložte do většího hrnce. Dále je přelijte třešňovou šťávou, dochuťte solí, mletým pepřem a vařte na středním plamenu asi 40 minut, dokud maso nezměkne. Pak dejte stranou z plotny a nechte chladnout. Posléze k sosu přimíchejte i ostatní ingredience a žebra nechte v marinádě naložená alespoň 40 minut. Poté pečte při cca 200 °C asi 15 minut.

Recept 2: Marináda s omáčkou adžika

Omáčka či koření adžika dodá žebrům na exotické chuti. Na marinádu tohoto typu potřebujete:

  • 900 gramů žeber (dle výběru)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • sůl dle chuti
  • 1 lžičku mletého černého pepře
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 2 lžičky omáčky adžika
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 rajče
  • 4 stroužky česneku

Jak postupovat při přípravě žeber v marinádě s adžikou?

V míse si smíchejte sůl, pepř, mletou papriku, omáčku adžika, citronovou šťávu, slunečnicový olej a sójovou omáčku. Do marinády pak vložte naporcovaná žebra a nechte marinovat přes noc. Další den si omyjte a nakrájejte na plátky rajčata a česnek oloupejte a také naplátkujte. Kořením nasáklá žebra pak vložte do pekáče, poklaďte na ně plátky rajčat, česneku a pečte v troubě asi hodinu (přikryjte pokrm alobalem a poslední čtvrt hodinu dopékejte bez krytí).

Recept 3: Marináda s černým čajem

Tato nezvyklá marináda vás dostane. Díky ní připravíte ta nejskvostnější žebra pod sluncem. Obstarejte si:

  • 900 gramů žeber dle výběru
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 1 lžíci soli
  • 2 lžíce medu
  • 2 sáčky černého čaje
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky uzené mleté papriky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky pálivé papriky

Jak postupovat při přípravě marinády s černým čajem?

Nejprve si převařte vodu (asi 2 šálky) a přelijte ji přes čajové sáčky. Nechte louhovat asi 10 až 15 minut a poté sáčky vyjměte. Nyní si k ruce vezměte mísu, do ní vložte žebra a přelijte je připraveným čajem, přidejte také cukr a sůl. Marinujte asi dvě hodiny. V další fázi si vyjměte z marinády žebra a ochuťte sójovou omáčkou a kořením. Nechte stát asi 40 minut. Nakonec med nařeďte trochou vody a směsí přelijte maso pokladené v pekáčku. Zakryjte alobalem a pečte v troubě 20 minut. Poté dalších 20 minut dopékejte bez hliníkové fólie, aby se vytvořila křupavá kůrka.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]