Langoše z několika ingrediencí zvládne každý. A chutnají jako v Maďarsku

Ostrá charakteristická chuť česneku je neodmyslitelnou součástí tradičního langoše z kynutého těsta, který se stal klasikou českých trhů a výstav po celém území. Popularita těchto smažených placek trvá už několik desetiletí a ani v současné moderní době nijak nepohasíná. Velmi mnoho lidí se neustále shání po osvědčených receptech na tuto téměř slavnostní pochutinu, ve skutečnosti je však její výroba tak snadná, že není o nic složitější, než je chleba ve vajíčku.

Smažená placka původem z Maďarska se stala typickou součástí veškerých veřejných slavnostních příležitostí, trhů, výstav i poutí. Ačkoliv česnek je jednou z nejtypičtějších přísad, rozhodně není jedinou. Oblíbené jsou langoše také s kečupem, strouhaným sýrem, se špenátem, ale také na sladko s marmeládou a zakysanou smetanou. Co se ale obvykle k langošům nedává, je maso. Proto si je nemusejí odepřít ani vegetariáni.

Na přípravu langošů budete potřebovat:

  • 0,5 kg pšeničné mouky
  • 25 g kvasnic
  • 350 ml mléka
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 100 ml řepkového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • strouhaný sýr
  • zakysaná smetana
  • olej na smažení

Postup přípravy:

Ve vlažném mléce rozpusťte lžíci cukru a rozdrobte do něho droždí. Nechte zhruba 15 minut stát při pokojové teplotě, aby kvasinky ožily a začaly baštit cukr. Že jsou aktivní, poznáte podle toho, že se na povrchu začnou tvořit bubliny.

Mezitím si oloupejte tři stroužky česneku a prolisujte je do misky. Přidejte 3 polévkové lžíce oleje, rozmíchejte a uložte do lednice

Do velké mísy nasypejte mouku a sůl. Promíchejte a do směsi přidejte mléko s kvasnicemi a rukou nebo elektrickým hnětačem zadělejte těsto. Hnětete do té doby, než se těsto přestane lepit a získá tuhou a hladkou konzistenci. Nechte těsto uložené v míse, kterou zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout.

Po vykynutí těsto nožem rozdělte na osm stejných dílů a vytvarujte z nich koule. Ty pak rukama vytahejte zhruba do 15 centimetrů velké placky.

Rozpalte pánev s trochou oleje a všechny placky smažte dozlatova z obou stran.

Podávejte čerstvé pomazané česnekem v oleji a sypané strouhaným sýrem. Můžete také langoš potřít tenčí vrstvou zakysané smetany, na kterou dáte opět česnek a sýr. Případně namísto smetany můžete použít kečup. Ve všech variantách chutnají langoše skvěle.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]