Účinný domácí prostředek za pár korun, který vyčistí špinavou troubu

Víte, jak zvládnout vyčištění trouby rychle, efektivně a také bez zbytečné chemie? Pokud ne, poradíme vám. Je to jednodušší, než si myslíte. Nejsou k tomu třeba žádné drahé přípravky z obchodů, ani složité směsi o desítkách ingrediencí. Vše lze zvládnout jednodušeji a výsledek bude naprosto dokonalý.

Co budete potřebovat?

Nejprve se společně podíváme na to, co budete na vyčištění trouby potřebovat. Už při výčtu daných věcí si budete jisti, že to jsou běžné věci, které doma určitě máte také. Konkrétně se jedná o tyto věci:

  • 5 lžic jedlé sody
  • ½ šálku octa
  • Voda dle potřeby

Vše smíchejte dohromady

Pastu na vyčištění trouby vytvoříte opravdu jednoduše. Základem je začít míchat ocet a jedlou sodu. K této směsi dále přidáváte vodu dle potřeby, aby vznikla požadovaná pastovitá konzistence. Měla by být spíše jemnější, aby se vám také dobře nanášela.

Aplikujte do trouby

Když je čisticí pasta vytvořená, tak ji můžete také aplikovat. A to velmi jednoduše. Naneste ji na houbičku a tou ji roztírejte na všechna špinavá místa v troubě. A nezapomeňte ani na dvířka. Potom můžete troubu zavřít a pastu necháte působit minimálně pár hodin. Pokud by to bylo přes noc, tak je to jenom dobře.

Troubu dočistěte

Za pár hodin, nebo druhý den, už stačí troubu jenom dočistit. Vhodné je pastu nejprve hadříkem stáhnout pryč, a poté troubu vytřít dočista pomocí hadříku a vody. Pokud se obáváte toho, že je vaše trouba opravdu znečištěná, přidejte ještě jednu fázi. Druhý den po otevření nastříkejte do trouby ocet. Ten začne znovu reagovat s jedlou sodou a pomáhat odstraňovat všechny připáleniny. Až potom dočistíte vodou.

Už jenom nechat vyschnout a vyvětrat

Když toto všechno uděláte, je čistění vaší trouby plnohodnotně za vámi. Následně už ji stačí nechat jenom pár hodin otevřenou. A to jak proto, aby dokonale vyschla, tak i proto, aby se i dokonale vyvětrala, jelikož kdo někdy používal ocet, nejenom na vyčištění trouby, ten samozřejmě moc dobře ví, jak výrazný zápach má.

Fotografie: Freepik