Ucpaný odpad v kuchyni můžete snadno zprůchodnit. Tyto fígle vám budou i instalatéři závidět

Fotografie: Depositphotos

Ucpané potrubí není ojedinělé v žádné domácnosti. Může k němu dojít každý den. Zjistěte, jak si s ním rychle a jednoduše poradit.

Léta zkušeností a praxí donutili nejednoho instalatéra se zamyslet nad tím, jak by se dalo lidem usnadnit vyčištění ucpaných odpadních trubek. Jeden z nich přišel na jednoduchý návod, který zabírá a je spolehlivý. Není na něj potřeba speciálních přísad a vyhneme se i zbytečnému používání chemie, takže se hodí i do ekologicky vedené domácnosti. Jak si ušetřit peníze za instalatéra a vyčistit si doma trubky svépomocí?

Co je příčinou a dá se tomu předcházet?

Příčina ucpání odpadních trubek je velmi prostá. Dochází k němu vlivem každodenního používání. Nadměrné množství tuků a zbytků jídla, které do odpadu lejeme, postupem času vedou k jeho ucpání. Vytvoří se zátka, kterou je velmi obtížné odstranit. Často potom dochází k tomu, že si voláme na pomoc instalatéra, který po rozebrání potrubí nachází mohutnou zátku vytvořenou nahromaděním těchto zbytků.

Fotografie: Unsplash

Předcházet ucpání potrubí tedy můžeme tak, že se zbytků jídla z domácnosti budeme zbavovat jinou cestou. Na olej a přepálený tuk, který do odpadu také nepatří, můžeme využít speciálních popelnic, které se nacházejí v každém větším městě. Pokud u Vás taková popelnice není, vyhledejte nejbližší skládku, tam si s tukem umí také poradit. Řemeslníci výrazně nedoporučí, abychom se v případě ucpání trubek pouštěli do oprav sami. Často dochází k tomu, že se nám tato manipulace nepodaří a přiděláme jim tak zbytečnou práci.

Připravte si domácí, zázračný čistič

Fotografie: Pixabay

Čím ale stavu trubek určitě neuškodíme, je použití speciálně vyrobeného domácího čističe. Jsou na něj potřeba 2 ingredience, které nalezneme v každé domácnosti – jedlá soda a ocet.

Do staršího hrnce dáme vařit 100 mililitrů octa a k nim přidáme 250 gramů jedlé sody. Jakmile se směs začne vřít, přidáme 2 litry vody. Roztok doporučujeme připravovat v dobře odvětrávané místnosti, protože ocet má velmi výrazné aroma, které není každému příjemné.

Jakmile se směs vaří, nalijeme ji do zaneseného potrubí. Poté počkáme 30 minut a potrubí propláchneme horkou vodou. Míchání je možné provést i přímo v trubkách. Do potrubí nejprve nasypeme jednou sodu, kterou následně zalijeme teplým octem.

Fotografie: Depositphotos

Potrubí ucpeme pomocí špuntu a počkáme 20 minut. Poté do potrubí nalijeme vroucí vodu, kterou lze použít přímo z konvice. V případě hodně ucpaného potrubí je možné postup opakovat dvakrát.

Zdroj: BobVila