Hrnce efektivně vyčistí domácí přípravky namíchané z běžně dostupných věcí

Čištění hrnců není jenom jejich klasické mytí. Nezapomínejte také na jejich vnější stranu. Kombinace tuku, žáru z plamenů a různého jídla způsobí, že nádobí bude vypadat zašle. Mnoho lidí se kvůli tomu dokonce rozhodne, že své hrnce vyhodí. Ukážeme si, jak na čištění hrnců, které jsou skutečně zašlé. Během chvíle budou vypadat jako nové.

Připravte si čistící pastu

Mnoho lidí je zkusí vyčistit houbičkou, drátěnkou a běžným saponátem, ale to na spálené hrnce příliš nezabírá. Řada lidí si zase myslí, že na toto čištění hrnců pomůže, když je dají do myčky. Ani to není stoprocentní. Proto je lepší jít zajímavější cestou, s využitím v podstatě zázračné pasty. Co na ni budete potřebovat? Jenom dvě věci. Tou první je peroxid vodíku, který by měl být běžnou součástí domácích lékárniček. Druhou složkou je následně jedlá soda, která by se měla nacházet v každé kuchyni.

Když obě dvě suroviny máte, tak už je stačí jenom smíchat. A to tak, aby vám vznikla jemná a homogenní čisticí pasta. Její konzistenci vhodnou pro čištění hrnců jednoduše upravíte tím, že buď přidáte více peroxidu, nebo sody.

Použití je jednoduché

Když je pasta na čištění hrnců hotová, můžete ji použít. Jak? Velmi jednoduše, jelikož ji stačí jenom nanést na celý hrnec. Na všechna místa, která jsou zašlá, špinavá, spálená a jinak znečištěná. Po její aplikaci si jí asi 30 minut nevšímejte a nechte ji takto působit. Následný postup už je jednoduchý. Vezměte hadřík nebo houbičku a pusťte se do mechanického čištění – nezapomínejte na ochranné rukavice.

Potom už stačí hrnec jenom důkladně omýt vodou a budete překvapeni tím, co se stalo. Bude najednou vypadat doslova jako nový. A stejný postup můžete následně využít i u jakéhokoliv dalšího vašeho nádobí. Zvláště, pokud je tak zašlé a opálené, že se ho chystáte vyhodit.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]