Takový univerzální máslový krém se vám bude hodit vždy, když začnete péct pro své blízké sladké dobroty. Promazávat s ním můžete piškotové korpusy, palačinky nebo třeba i rolády. Je jen na vás, jak ho upotřebíte.
Jaké ingredience potřebujete na přípravu univerzálního máslového krému?
Před zahájením práce si obstarejte tyto suroviny:
- 150 mililitrů kravského mléka (ideálně plnotučného)
- 180 gramů krupicového cukru
- 1 vajíčko
- 200 gramů másla
- 1 lžíci kvalitního koňaku
- 5 gramů vanilkového cukru
Množství surovin samozřejmě dle potřeby můžete navýšit. Záleží na tom, jak chcete v závěru krém použít.
Jak postupovat při přípravě univerzálního máslového krému?
Všechny ingredience by měly být, pokud možno při pokojové teplotě. Začněte tím, že si do hlubokého hrnce vlijete plnotučné mléko a rozmícháte v něm vejce a krupicový cukr. Pak směs zahřívejte na mírném ohni do částečného zhoustnutí a pravidelně promíchávejte metličkou. Pozor, aby se vejce v mléku nesrazilo. Musíte udržovat konstantní teplotu tekutiny. Krém provařte cca dvě minuty, a nakonec odstavte z plotny.
Dokončování a použití máslového krému
Svařené plnotučné mléko s krupicovým cukrem a vejcem překryjte v hrnci potravinovou fólií (aby se nevytvořil škraloup) a nechte chladnout. Posléze dejte krém asi na 20 minut do lednice. Až bude studený, zašlehejte do něj mixérem změklé máslo, koňak a vanilkový cukr (šlehejte směs asi pět minut) Tím vlastně máslový krém dokončíte a můžete jej použít dle libosti.
Tipy na závěr
Do připraveného máslového krému můžete klidně vsypat i kokosové vločky nebo namleté lískové či vlašské oříšky. Vykouzlíte tak náplň do dezertů zcela odlišné chuti. Výborný bude krém i ochucený kakaovým práškem nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou. Pro dospělé můžete do náplně přidat i více koňaku anebo jiného oblíbeného likéru. Plnější chuti pak docílíte tak, že nahradíte mléko smetanou ke šlehání.
S čím kombinovat univerzální máslový krém?
Univerzální máslový krém se bude dokonale hodit do narozeninových dortů z piškotového těsta. Dozdobit lze dezert čerstvým či nakládaným ovocem (například banány, jahodami, borůvkami, malinami) a strouhanou mléčnou nebo hořkou čokoládou. Pokud rádi připravujete koláče z piškotového těsta, můžete je náplní též ochutit. Všichni mlsouni z rodiny to jistě ocení.