Pokud rádi zavařujete a neradi končíte jen u okurek, možná hledáte nálev, který by se hodil i k jiným druhům zeleniny. Našli jsme univerzální recept, který je přesně to, co hledáte.
Zavařování zeleniny je oblíbená letní disciplína pro mnohé hospodyňky. Na rozdíl od dob našich babiček a prababiček už nás k tomu nežene životní nutnost a zachování zeleniny na zimu. Přesto ale pikantní chuť zavařené zeleniny neustále vyhledáváme. Jestliže byste rádi zavařili cibulky, papriky a další zeleninu, inspirujte se jednoduchým receptem na univerzální nálev, který sluší každému druhu zeleniny.
Ingredience na nálev
Na každé 2 litry vody počítejte:
- 4 vrchovaté lžíce cukru
- 2 zarovnané lžíce soli
- 2 lžíce 70% kyseliny octové
Na plotně přiveďte v hrnci k varu vodu a přidejte do ní cukr, sůl a kyselinu octovou. Jakmile se všechny krystalky rozpustí, odstavte z plotny a ještě horkou marinádu nalijte rovnou do sklenic na zeleninu. S pomocí uvedeného nálevu můžete připravit kupříkladu lahodné nakládané okurky podle originálního ruského receptu. Stačí si připravit čtyři litrové zavařovací sklenice a trochu koření.
Nejlepší nakládané okurky
- několik kuliček nového koření
- bobkový list – 1 ks
- hřebíček – 1 ks
- křenové listy (popřípadě kořen křenu nebo dubové listy) – 1 hrst
- česnek – 2 stroužky
- kopr – 1 deštníček
- listy černého rybízu – 1 hrst
- kousek feferonky (nemusí být)
- můžete přidat také petrželku, celer, nať koriandru nebo bazalku
Do každé sklenice vyrovnejte koření a vyskládejte na něj okurky tak, aby co nejlépe vyplnily prostor uvnitř zavařovací sklenice. Připravte nálev podle výše uvedeného receptu a horký jej nalijte na okurky. Každou sklenici pečlivě uzavřete a nechte je 10 minut vařit v hrnci s vodou. Poté je otočte vzhůru nohama, zakryjte je dekou a nechte zvolna vychladnout do druhého dne. Ze dvou litrů nálevu připravíte 4 litrové sklenice nakládaných okurek.
Napište komentář