Univerzální sýrové těsto, z kterého můžete vykouzlit mnoho dobrot

Jste milovníci sýrových pokrmů a sýr rádi jíte i jen tak? Pak si zamilujete tento jednoduchý a rychlý recept na univerzální sýrové těsto, z kterého lze připravit kdejakou dobrotu. Upéct z něj můžete sýrový koláč, nebo slané buchty plněné masem. Je to zkrátka na vaší tvořivosti a šikovnosti.

Co budete potřebovat na sýrové těsto?

Než se pustíte do přípravy těsta, obstarejte si tyto suroviny:

  • velkou lžíci kefíru
  • velkou lžíci strouhaného tvrdého sýru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • půl lžičky soli a sušené droždí

Ingredience si navyšujte podle toho, kolik těsta budete potřebovat.

Jak postupovat při přípravě sýrového těsta?

Do velké mísy si vlijte kefír a nastrouhejte najemno tvrdý sýr (nejlépe eidam). Pak do směsi prosejte i hladkou mouku, půl lžičky soli, a vsypte sušené droždí. Vypracujte těsto, které bude měkké a nelepivé. Možné je ho nechat i vykynout, bude tak nadýchanější. Můžete ho i zmrazit a v případě potřeby pouze vyndat z mrazáku a začít péct.

Co upéct ze sýrového těsta?

Skvělé jsou z tohoto těsta například plněné sýrové bochánky, jako náplň můžete použít cokoliv vám ve slaných koláčích chutná. Zajímavou variantou jsou například smažené koláče plněné hrachovou náplní. Jako chuťovku pak můžete třeba upéct i sýrové tyčinky. Těsto pouze na pomoučeném vále rozválíte na široký a dostatečně vysoký plát, nakrájíte na kratší a tenčí proužky a dáte na plech vystlaný pečícím papírem. Těsto můžete posypat sezamovými semínky, nebo třeba mákem a solí. Potřete rozšlehaným žloutkem a pečete v troubě pár minut, než tyčinky na povrchu nezezlátnou. Tato pochoutka se bude perfektně hodit na jakékoliv společenské setkání, nebo oslavu.

Top recept ze sýrového těsta: Francouzský quiche pro milovníky sýra

Sýr kam se podíváš. Tak by se dal definovat tento recept na sýrový koláč. Sýrové těsto, které jste si připravili rozválejte na tenký plát a ten umístěte do plechu, či kulaté formy vystlané pečícím papírem. Náplň si můžete připravit z vajec, smetany na vaření, muškátového oříšku, soli, pepře a poctivé nálože strouhaných sýrů různých druhů. Přidat můžete eidam, ementál, parmazán, zkrátka ty druhy, které jíte nejraději. Strouhaný sýr smíchejte se smetanou, vejci a kořením a vlijte na sýrové těsto do formy. Nechte zapéct v troubě. Na povrchu se vytvoří křupavá krusta. Je to opravdová dobrota pro sýrové mlsaly.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]