Upečte si lahodný koláč s drobenkou jako od babičky

Připravili jste pro svou rodinu lahodný nedělní oběd a přemýšlíte o sladké tečce na závěr? Potom rozhodně neuděláte chybu s tímto zákuskem. Drobenkový koláč s marmeládou si zamilují malí i velcí. Hodit se bude k šálku teplého čaje, kakaa, nebo třeba k voňavému espressu. Už se vám sbíhají sliny? Pusťte se do pečení!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu koláče s drobenkou?

Než zahájíte pečení, obstarejte si tyto ingredience na těsto a drobenku:

  • 180 gramů změklého másla
  • špetku soli
  • 130 gramů moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 310 gramů hladké mouky

Na plnění koláče budete potřebovat:

  • ideálně domácí marmeládu nebo džem (hodit se bude příchuť rybíz anebo malina)

Jak postupovat při přípravě drobenkového koláče?

Změklé máslo si propojte v hlubší míse s moučkovým cukrem a špetkou soli. Poté vložte i jedno vejce, vanilkový cukr, prosátou hladkou mouku, kypřící prášek a rukama všechno propojte v homogenní vláčné těsto.

Nyní jej vyválejte na pomoučeném vále v přiměřeně silný plát a ten umístěte do plechu vystlaného pečícím papírem. Propíchejte těsto na několika místech vidličkou, aby se nevzdouvalo a dejte péct do trouby na cca 10 minut při teplotě 200 °C.

Tvoření drobenkového koláče s marmeládou

Až se korpus upeče, vyjměte jej z trouby a seřízněte okraje. Poté těsto překrojte na polovinu, abyste získali dva stejně velké pláty o tvaru obdélníku.

Na jeden z nich namažte preferovanou marmeládu nebo džem v dostatečné vrstvě a přiklopte druhým plátem. Na jeho povrch naneste rovněž ovocnou pomazánku a tu zasypte zbylým okrájeným těstem, které jste rozmělnili na drobenku.

Servírování drobenkového koláče

Připravený drobenkový koláč můžete ještě před podáváním posypat moučkovým cukrem. Hodit se k porci bude třeba šlehačka nebo zakysaná smetana.

Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]