Upečte si slaninu, pochutnáte si

Rozdíl mezi domácí klobásou a klobásou z masokombinátu je obrovský. Ano, u té kupované může být krásnější tvar a barva. Přírodní produkt je však chutnější. Vždycky.

Je jasné, že ne vždy máte čas na vaření klobás. A maso také není zrovna levná surovina. Co si však v troubě uvařit slaninu, která bude po vytažení z trouby chutnat jako domácí klobása. Příprava bude trvat zhruba něco přes hodinu a zvládne ji opravdu každý. Stačí jen koupit slaninu pak postupovat podle našich doporučení.

Musíte vybrat kus s žilkami

Za účelem pečení je dobré vybrat kus slaniny s masovými žilkami. Vybrat byste měli takový kousek, který má ideální poměr masa a sádla. Pak už zbývá jen vybraný kousek slaniny namarinovat a upéct. Na marinádu budete potřebovat lžičku cukru, bobkový list, sůl, mletý pepř a čtyři stroužky česneku. Nejprve si připravte koření. Smíchejte cukr, sůl, pepř a rozdrobený bobkový list. Také si oloupejte připravené stroužky česneku.

Oloupaný česnek ideálně prolisujte. Pokud nemáte doma lis na česnek, nastrouhejte ho na struhadle najemno. Připravenou slaninu opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Poté potřete maso česnekem a posypte ho kořením. Takto připravenou slaninu vložte do pečící fólie a marinujte. Ideální je marinovat alespoň hodinu nebo dvě. Slaninu pak ve fólii pečte asi hodinu na 200 stupňů.

Slanina se hodí na párty

Tento jednoduchý předkrm je dobrý jak teplý, tak studený. Můžete ho připravit těsně před příjezdem vašich hostů, mnohem lepší však bude, pokud ho naložíte večer. Čím déle bude totiž slanina naložená v koření, tím chutnější po upečení bude. Pokud se vám zdá, že pouze se solí a pepřem nebo slanina dostatečně chutná, můžete ke koření přidat například červenou papriku, případně uzenou papriku nebo koriandr.

Vyzkoušet samozřejmě můžete také různé kořenící směsi. Někdo miluje slaninu naloženou v grilovacím koření, jiní dávají přednost bylinkovým směsím. Stačí pouze zkoušet, jaká varianta bude pro vás ta nejlepší. V každém případě se budete olizovat a pečená slanina se stane pravidelným občerstvením na vašich rodinných oslavách a posezeních s přáteli.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]