Usnadněte si život v kuchyni díky těmto vychytávkám, která vám pomohou při vaření

V kuchyni se jistě někdy během svého života ocitl každý z Vás. Někteří se narodili již s talentem na vaření, a tak je pro ně hračka perfektně připravit i komplikované recepty, ale jsou mezi námi i ti kteří se musejí vypracovat. Krůček po krůčku zdokonalovat své dovednosti, až se dostanou také na profesionální úroveň. Nesmíme zapomenout ani na ty, kterým se jakýkoliv talent na vaření či pečení naprosto vyhnul a jsou schopní připálit i čaj. Každopádně, ať spadáte do kterékoliv z těchto skupin, máme pro Vás 13 vychytávek, které by měl znát každý kuchtík, ulehčí Vám práci za plotnou a vaše pokrmy budou chutnat mnohem lépe!

Maso jako na kolotoči

Každý si rád pochutná na šťavnatém, křupavém kousku masa. Jak ale docílit toho, aby si steak zachoval všechnu šťávu a nestal se z něj suchý plátek něčeho, co sotva překrojíte? Je to jednoduché. Pokud chcete připravit vynikající steak, musíte vědět, kdy je ten správný čas maso otočit. Pro někoho to může být věda, ale nic složitého na tom není. Stačí, když zatřepete s pánví! Jakmile maso začne po pánvičce lehounce klouzat nastal ten správný čas na to plátek otočit a začít ho opékat či grilovat z druhé strany. Důležité je maso neustále, nervózně neotáčet na pánvi, jako by se točilo na kolotoči, pak bude suché a pustí veškerou šťávu.

Já nejsem na smažení

Olivový olej je zdravý a trendy. Lidé ho rádi používají skoro do všeho, do salátů, dipů, na vaření a bohužel i na smažení, což je velká chyba! Pokud použijete extra panenský olivový olej nasmažení, tak vašemu jídlu nedodá na zdravosti ba naopak. Z potraviny se při smažení začne kouřit, což sníží jeho kvalitu, a především pokazí jeho výslednou chuť.

Zkažené vejce

Znáte to, lednice je plná vajec, ale rozpoznat ta zkažená od těch, která jsou ještě v pořádku je někdy pro někoho oříšek. Je to ale velmi jednoduché. Připravíte si nádobu, do které napustíte studenou vodu. Do vody vložíte vajíčko a počkáte. Jestliže se vajíčko potopí a zůstane na dně, znamená to, že je čerstvé a můžete se do něj pustit. V opačném případě, že vajíčko vyplave na povrch, tak šup s ním pryč, to už moc poživatelné nebude!

Z pánve rovnou na stůl

Na pánvičce se nám griluje krásný plátek masa. Jakmile je hotový, šupneme ho na talíř a pustíme se do něj. Chyba! Pokud necháte maso chvilku odpočinout, bude mít následně lahodnější chuť a vy i hosté si na něm pochutnáte mnohem více. Na maso není dobré nikdy pospíchat, chce to čas trpělivost a o to lepší požitek z jídla budete mít.

Kyselé rybičky

Ryba je oblíbenou surovinou a skvělá k přípravě především ve fitness kuchyni. Připravit si chutný kousek třeba pstruha není žádná velká věda. Stačí si poradit s vykoštěním a máte skoro vyhráno. Pokud máte chuť na šťavnatou grilovanou rybu, zkuste si pokrájet několik citronových plátků, které vložíte mezi rybu a rošt. Díky citronu se ryba na rošt nepřilepí a její chuť bude mít mnohem větší šmrnc.

Bylinky a sůl

Pokrájet rychle a jednoduše bylinky bez toho, abyste pak měli kousky bylinek po celém prkýnku a lince chce velkou šikovnost. Pokud bylinky posolíte a až pak je pokrájíte, přilepí se Vám na nůž a jednoduše je z něj sklepnete třeba do polévky.

Máslo jako kámen

Potřebujete rychle kousek změklého másla, ale ve spěchu jste ho nechali v lednici a je tvrdé jako kámen! Co si teď počít? Je to hračka! Do sklenice natočte vodu a dejte ji ohřát do mikrovlnky, jakmile se voda i sklenička zahřeje, vyndejte ji. Vodu vylejte a sklenici položte na máslo tak, aby ztuhlý kousek másla obklopila. Posečkejte chvilku a tradá! Změklé máslo je na světě.

Všechno do pánve!

Hodně masa a malá pánev. Jestliže dáte velké množství masa do miniaturní pánve a nebude mezi ním ani kousek prostoru nebude šťavnaté. Stačí jednoduše vařit maso na dvě várky, aby mezi sebou mělo prostor nebo jej dát do větší pánve, jedině tak Vám maso zůstane šťavnaté.

Se sýrem počkej

Zlatavý, chutný sýr na povrchu nějakého dobroučkého jídla. Ups! Sýr na vršku sice dobře vypadá, ale je tvrdý a trošku připálený. Jak to udělat, aby zůstal chutný a měkký? Počkejte. Sýr se nemusí nijak péci, a tak stačí, když jím posypete jídlo až pár minut před koncem pečení. Zůstane tak chutný a vláčný.

Prkénko vs kuchyňská linka

Pokoušíte se něco nakrájet, ale prkénko ne, a ne zůstat na jednom místě. Neustále Vám podkluzuje ze strany na stranu. Pokud tomu chcete zabránit, stačí jednoduchý trik. Pod prkénko položte utěrku a je to. Zůstane na lince jako přibité a ani se nehne. Rázem se Vám vše bude krájet lépe a bez strachu, že byste si uřízli kousek prstu.

Žlutá kaše

Bramborová kaše bývá častou přílohou k mnoha pokrmům, ale mnoho kuchařů neví, že by se do ní mělo přidávat teplé mléko. Když do ní nalijete mléko studené přímo z lednice, tak se může lehce stát, že Vám kaše zezelená, což rozhodně nelahodí oku. Raději teplé a kvalitní mléko, aby byla kaše krásně bramborově žlutá.

Vajíčka kam se podíváš

Oslava, párty, velká večeře či oběd a potřebujete do něj uvařit hodně vajíček?  Zdlouhavé vaření ve vodě, kdy se bojíte, aby nepraskly? Tak na to zapomeňte. Předehřejte si troubu, vajíčka vyskládejte na pekáč a šup s nimi tam!

Kam zmizela všechna majonéza?

Uvařili jste si něco dobrého a máte chuť si to namáčet do majonézy nebo jí potřebujete do nějakého receptu? Nemáte čas na to běžet do obchodu, abyste jí koupili. Co teď dělat? Zvládnete jí připravit sami, rychle a v pohodlí domova. Smícháte vejce a 150ml olivového oleje, společně to vyšleháte a máte vyhráno.

To bylo 13 vychytávek, které se rozhodně vyplatí znát! Doufáme, že díky nim se Vaše práce nejen urychlí a ulehčí, ale stanou se z Vás díky nim, alespoň o trošku šikovnější kuchtíci! Tak alou všichni do kuchyně vyzkoušet všech 13 vychytávek!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]