Úžasný citronovo-tvarohový dort s bílou čokoládou z piškotového těsta

Snadný recept na svěží citronovy koláč s tvarohem vysvětlený krok za krokem. Stoprocentně vás za něj pochválí každá návštěva.

Už jste určitě vyzkoušeli spoustu receptů na přípravu základního těsta na koláče nebo dorty. Tento je nejjednodušší a určitě se vám podaří i když jste začátečnice v pečení. Navíc má lahodou citronovo tvarohovou náplň, která je příjemně nakyslá a jemná zároveň. Vychutnat si jej  můžete třeba k nedělní kávě a budete se olizovat až za ušima.

Jak si připravit koláč

Dle následujícího návodu si upečete velmi lehký a jemný koláč se svěží citrusovou příchutí. Není náročný a k jeho přípravě budete potřebovat následující suroviny:

Těsto:

  • vejce, 5 ks
  • rostlinný olej, 3 polévkové lžíce;
  • cukr, 5 polévkových lžic;
  • mouka, 5 polévkových lžic;
  • citronová esence;
  • prášek do pečiva, 0,5 lžičky.

Bílý krém:

  • bílá čokoláda, 300 g;
  • zakysaná smetana 375 g

Citronový tvaroh:

  • cukr, 150 g;
  • citronová šťáva, 100 ml;
  • vejce, 2 ks
  • máslo, 75 g
Fotografie: Freepik

Postup pro přípravu

Nejprve si připravte bílý krém. Vezměte zakysanou smetanu, kterou přiveďte k varu. Poté ji odstavte z plotny a rozpusťte v ní bílou čokoládu. Krém nechte vychladnout a dejte jej na  tři hodiny do lednice. Nakonec jej vyšlehejte mixérem, dokud nebude mít nadýchanou konzistenci.

Poté vezměte do kastrůlku cukr a citronovou šťávu a vařte je na mírném ohni za stálého míchání. Rozšlehejte si vejce a za stálého šlehání přilévejte citronový sirup, který vám vznikl povařením cukru s citronovou šťávou. Směs vařte dalších 5 minut a poté je odstavte z plotny.

K hotové směsi přidejte máslo a míchejte do hladka. Nechte vychladnout. Dále si ušlehejte bílky s cukrem a solí do pěny. Žloutky smíchejte s rostlinným olejem, vlijte do bílků a vyšlehejte. Mouku prosejte, přidejte do ní citronovou esenci a vypracujte hladké těsto.

Vezměte si plech a vyložte jej pečícím papírem. Pomalu na něj těsto vlévejte a rozprostřete je po celé ploše. Troubu si předehřejte na 170 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut. Jakmile je koláč hotový, nechte jej vychladnout a nakrájejte na tři vrstvy.

Dort dokončíte tak, že jednotlivé vrstvy potřete bílým čokoládovým krémem a poté citronovým tvarohem. Nechte jej 3 hodiny v chladničce odpočinout a podávejte. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip: Dort můžete ozdobit strouhanou bílou čokoládou a kokosem a citronovou nebo pomerančovou kůrou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]