Nejrychlejší dezert za málo peněz: Čokoládový fondán z mikrovlnky hotový za 4 minuty (včetně přípravy)

Fantastický dezert s bohatou čokoládovou chutí připravíte doslova za pár minut v obyčejné mikrovlnné troubě. Nic tak lahodného a zároveň snadného už prostě nevymyslíte.

Zvenčí jemná kakaová krusta a uvnitř lahodná tekutá čokoláda. To vše hotové do deseti minut v běžné mikrovlnné troubě. Takový je zřejmě nejrychlejší dezert, který si můžete doma připravit. A také nejlevnější. Luxusní pochutnání jako z drahé restaurace pořídíte doslova za pár korun. Základním materiálem je tady hrnek a tabulka čokolády. Důležité je ale dát si pozor, aby dezert v mikrovlnce nezůstal moc dlouho, jinak se střed upeče a těsto bude suché. Možná budete muset absolvovat pár koleček systému pokus-omyl.

Na čokoládový fondán z mikrovlnné trouby budete potřebovat:

  • Hladká mouka – 40 g
  • kakaový prášek – 2 lžíce
  • cukr – 2 lžíce
  • prášek do pečiva – čtvrt lžičky
  • mléko – 60 ml
  • slunečnicový olej – 2 lžíce
  • tmavá čokoláda – 20 g
  • sůl – 1 špetka

Návod na přípravu

Do misky prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, abyste obojí zbavili hrudek. Prosejte do směsi také kakao. Přidejte dvě lžíce cukru a jednu špetku soli. Přikápněte ke směsi také mléko a olej a všechny ingredience lžící důkladně promíchejte do hladké a homogenní konzistence.

Hrnek o objemu kolem 400 až 500 ml vytřete slunečnicovým olejem a nalijte do něho těsto. Nezapomeňte použít materiál vhodný pro pobyt v mikrovlnné troubě! Jak budete těsto do hrnku nalévat, přidávejte postupně několik vrstev kousků čokolády.

Plný hrnek vložte do mikrovlnné trouby, nastavte ji na plný výkon po dobu 70 sekund. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda je těsto upečené. Pokud ne, pár sekund ještě přidejte. Přesnou dobu pečení budete muset doladit na míru podle vlastností vaší mikrovlnné trouby.

Možná se vám napoprvé dezert podaří přepéct, ale nedejte se odradit. Vzhledem k nízkým pořizovacím nákladům dezertu můžete s klidem pokus zopakovat. Hotový fondán by měl mít asi půl centimetru silnou vrstvu propečeného těsta, uvnitř něhož bude tekutá čokoláda. Těsto přitom musí zůstat jemné a vláčné.