Jablečný koláč, který se rozpouští na jazyku je hotový raz dva

Velmi křehké těsto a chutná jablečná náplň je velmi luxusní a jednoduché jídlo. Tento koláč můžete bez váhání nabídnout hostům.

Právě je sezóna jablek a mnozí jistě přemýšlí, jak je všechna zpracovat a co nejvíce si jich užít. Zkuste vytvořit tento jednoduchý a přitom velmi chutný a osvěžující koláč, který můžete rodině nabídnout k nedělní kávě nebo ho směle dát na slavnostní tabuli. Jeho chuť je klasická a přesto zcela výjimečná. Příprava je opravdu jednoduchá a rychlá.

Připravte si suroviny na koláč

Na těsto budete potřebovat 100 gramů másla, 280 gramů hladké mouky a 80 gramů cukru. Jeho množství pochopitelně můžete snížit podle své chuti, případně ho nahradit jiným sladidlem. Dále je třeba připravit si jedno vejce a lžičku prášku do pečiva. Na náplň je pak potřeba 100 gramů cukru. Opět záleží na vás, kolik ho opravdu spotřebujete. Připravte si také čtyři jablka a 30 gramů másla. Na dochucení pak drcenou skořici dle chuti. Využít pochopitelně můžete také skořicový cukr.

Nejprve si pořádně omyjte připravená jablka a následně je nakrájejte na kousky i se slupkou. Do pánve nasypte cukr a zkaramelizujte ho na mírném ohni. Poté přidejte máslo a vymíchejte tuto směs dohladka. Na pánev přidejte také kousky jablek a vše dobře promíchejte. Duste, dokud se vlhkost z ovoce neodpaří a následně smíchejte se skořicí. Celý tento proces by vám neměl zabrat více než pět až sedm minut. Poté je čas na přípravu těsta na koláč.

Těsto je vlastně drobenkou

Spojte vejce se špetkou soli a cukru a vzniklou směs řádně prošlehejte metličkou. Následně přidejte také změklé máslo a nasypte prášek do pečiva. Vedle si prosíte mouku a do směsi ji pak přidávejte po malých částech. Hmota se vám zanedlouho promění v drobenku. Formu na koláč vyložte pečicím papírem a drobenku rozprostřete po celém dni i na okraje. Navrch poté dejte rovnoměrně připravenou jablečnou náplň se zkaramelizovaným cukrem. Nezapomeňte si však část těsta nechat a ovoce na závěr posypat zbylou drobenkou.

Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 – 30 minut. Následně je třeba nechat koláč vychladnout a můžete podávat. Koláč je velmi měkký a jemný. Zkaramelizovaná jablka jsou středně sladká, aromatická a viskózní.

Až budete koláč servírovat hostům, nezapomeňte na talířek s dezertem přidat také trochu vyšlehané smetany a lístky máty nebo meduňky, pokud máte doma. Pokud ne, hodí se například šlehačku ještě posypat skořicí nebo skořicovým cukrem. Dílo tak bude zcela dokonalé.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]