Dřevěné nádobí by nikdy nemělo přijít do myčky, proto ho musíte vyčistit vlastními silami tak, aby bylo dokonale hygienické. Poradíme vám, jak na to.
Dřevěné nádobí je při správném zacházení téměř nesmrtelné. My však to naše často vyhazujeme dlouhou dobu předtím, než by to bylo nezbytně nutné. Svou vinu na tom mají různé nečistoty, které se na něm usadily během používání. Pokud se také obáváte bakterií nebo vás jednoduše trápí nevzhledný povrch, inspirujte se našimi tipy.
Dřevěné nádobí je trendem a při dobré péči bývá i levnější než to klasické
Nezáleží na tom, zda jste si na sporáku oblíbili hrnec z teflonu, litiny nebo třeba hliníku. Dřevěné nádobí skvěle poslouží při práci s jakýmkoliv materiálem. Nijak ho nepoškrábe ani jinak nepoškodí. Navíc je i velmi dekorativní. Bohužel velmi snadno nasává tuky, zbarvuje se kupříkladu od výrazného koření (jako je kari nebo paprika) a nepříjemný zápach z něj také jen tak nedostanete.
Obvykle se jeví jako nezbytné omývat tyto nepostradatelné součásti kuchyně v myčce na nádobí. To byste však dělat neměli. Vstřebají do sebe totiž příliš mnoho vody. To ubírá jejich struktuře na pevnosti, a pokud je navíc nenecháte dobře vyschnout, riskujete i vznik plísní nebo rozbujení nebezpečných mikrobů. Co si tedy s vařečkami a dřevěným nádobím počít?
Vroucí voda očistí vařečky perfektně
Místo toho, abyste dřevěné nádobí máčeli po dlouhou dobu v teplé vodě (jako v případě myčky), dopřejte mu krátkou, ale pořádně horkou lázeň. Vařečky vložte do vhodného hrnce nebo hrnku. Záleží na tom, zda je chcete vyčistit celé nebo ne. Držadlo totiž bývá ve většině případů čisté a péči si zaslouží jen míchací část. Čas do času je však dobré omýt vařečku kompletně.
Na dřevěné nádobí nalijte horkou vodu, nejlépe z rychlovarné konvice. Budete překvapeni, kolik špíny se vyplaví ven. Horká voda totiž pronikne doslova do každé trhliny a dřevo perfektně vyčistí i zevnitř. Zbavíte se tak i zaschlých nečistot, připálených okrajů apod. Obvykle poté už stačí jen nádobí opláchnout pod studenou vodou, jen na opravdu úporné skvrny si nejspíš budete muset přibrat houbičku na nádobí.
Jak dřevěné nádobí nikdy nečistit
Opravdu vám stačí jen houbička, nikdy si neberte drátěnku. I když to na první pohled vypadá, že jsou vařečky po použití tohoto nástroje krásnější a čistější, ve skutečnosti jste je právě zbavili tenké ochranné vrstvičky, kterou si na sobě dřevo přirozeně vytvoří, aby zabránilo průniku vody a nečistot do svých útrob. Drátěnka je tedy ten nejhorší možný nápad, mnohem lepší je sázka na horkou vodu, i když vás tento postup bude stát pár minut času navíc.
Jak se zbavit zápachu na vařečkách nebo krájecích prkénkách
Ne vždy jsou však naším hlavním problémem nečistoty. Někdy nás mnohem více dokáže potrápit nepříjemný zápach, jenž na prkénkách ulpí například z krájení syrového masa. Vařečky jsou zase o něco náchylnější k aromatu spáleniny. Koneckonců právě proto měly naše babičky vždy jednu vařečku vyhrazenou výhradně na míchání smažené cibulky. Zabránily tak přenosu nežádoucích pachů do dalších jídel.
Ale s většinou běžných pachů si hravě poradí citron. Můžete ho vymačkat do vody, kterou používáte k čištění dřevěného nádobí, nebo na to můžete jít přímo. Jednoduše citron rozkrojte a potřete jím všechny dřevěné plochy. Vydezinfikuje je a zbaví je nepříjemného zápachu. Po několika minutách dřevo omyjte a máte hotovo.
Zbavte se nevzhledných skvrn na nábytku
Potýkáte se s nehezkými kruhy, jež na vašem stole nebo komodě vznikly kupříkladu po položení hrnečku? Už nemusíte. Jděte na to chytře a vezměte si k ruce jednoho nečekaného pomocníka – zubní pastu. Jednoduše ji naneste na skvrnu a jemně třete textilií. Do několika minut bude celá skvrna pryč, to vám garantujeme.
Zdroj: CookingLight