Češi jsou milovníci vepřového masa a dokážou z něho připravit neuvěřitelné dobroty. Platí to i o vepřovém kolenu, které lze připravit jako lahůdku pro masové mlsouny.
Receptů na přípravu vepřového kolene je celá řada. Nejčastěji se vaří nebo peče. Záleží pak na šikovnosti kuchaře, jak se mu celé dílo podaří. Ve skutečnosti není možné na přípravě nic zkazit, protože je ve své podstatě hodně jednoduchá. Jen je nutné dodržet určený postup a použít vhodné ingredience. Rozhodně by nemělo chybět černé pivo, které masu dodá ten správný šmrnc.
Co budete na přípravu vepřového kolene potřebovat
- 1 až 2 vepřová kolena (podle množství strávníků)
- po 1 kousku cibule a česneku
- kořenová zelenina – celer, mrkev
- chilli papričky dle chuti
- koření – nové koření, celý černý pepř, bobkový list
- sůl
- tmavé pivo
- med
- hořčice
Postup přípravy
- Vepřové koleno důkladně omyjeme vodu a dáme do hlubší pánve nebo kastrolu.
- Koleno zalijte černým pivem, aby bylo ponořené, osolte a dejte na sporák vařit.
- Připravte si zeleninu, kterou oškrabete, a přidáte do kastrolu. Zároveň si nakrájíte na polovinu cibuli, česnek na menší kousky, chilli papričky je možné ponechat vcelku. Vše patří do kastrolu s kolenem.
- Mezitím, co se koleno vaří, si připravíte marinádu z medu a hořčice a čerstvě mletého pepře.
- Koleno byste měli vařit asi dvě hodiny, aby bylo dobře měkké.
- Jakmile je koleno měkké, předáte ho na plech, potřete marinádou a dáte péct do trouby na 20 minut při 180 °C, aby se na něm vytvořila hezká kůrčička. Během pečení koleno marinádou ještě několikrát potřete.
Po upečení by celé dílo mělo být již hotové a připravené k servírování. Podle českých zvyklostí se koleno podává ještě horké, až se z něho kouří. Ideální přílohou je dušené zelí nebo zeleninový salát. Výborně vše doplní pikantní hořčice. Někdo si potrpí i strouhaný křen. Záleží na strávnících, čemu dají raději přednost.