Večeře z jednoho hrnce: Na dně dejte maso, zasypejte 0,5 kg cibulí a položte na to 5 plátků másla. Žádné špinavé nádobí, žádné dlouhé hodiny u plotny. Famózní výsledek!

Každý má rád dobré jídlo, ale už málokdo si jej rád sám uvaří. Důvod je jednoduchý, vaření je automaticky následováno úklidem. Lze to ale dost zjednodušit.

Určitě to znáte. Připravíte si dobrý oběd, vaříte se s ním nějakou dobu, těšíte se, až jej sníte, ale pak si všimnete té hordy nádobí, jež po vás zbyla. Co teď? První se najíst a pak s plným žaludkem uklízet, kdy už se vám nic chtít nebude, nebo uklidit před jídlem s tím, že pokrm vychladne? Jakmile vzniklý nepořádek omezíte, budete mít uklizeno ještě dříve, než dovaříte. Alespoň tak to funguje s tímto receptem.

Ingredience a postup přípravy obědu

Budete potřebovat:

  • Půl kila cibule (je na vás, jestli zvolíte červenou nebo bílou)
  • Jedno kilo kvalitního hovězího masa
  • Sto gramů másla
  • Šest stroužků česneku
  • Padesát mililitrů vody
  • Jedna lžička cukru
  • Tři kuličky celého pepře
  • Sůl dle chuti
  • Nové koření dle chuti
  • Nůž
  • Krájecí desku
  • Hrnec
  • Poklici
  • Lis na česnek

Začněte zpracováním hovězího masa. U tohoto je dobré podotknout, že pokud hovězí zas až tak nemusíte, tak se nebojte použít i jiné dle vašeho výběru. Chutné bude například i vepřové či kuřecí, jen tomu poté přizpůsobte čas přípravy, ne každé maso vaříte stejnou dobu. Maso tedy důkladně umyjte a nakrájejte na kostičky.

Zpracované maso vložte do hrnce a zalijte ho studenou vodou. Následně vezměte cibuli, oloupejte ji ze slupky a nakrájejte ji na libovolně drobné kostičky či kolečka. Poté ji vložte do hrnce a rozprostřete na masu. Vezměte si máslo, nakrájejte jej na tlustší plátky a položte na cibuli. Asi se to zdá být poněkud jednoduché, ale žádný háček v tom skutečně není.

Vše v jednom hrnci a minimum úklidu

Jakmile máte splněný i poslední krok, zbývá vám už jen zapnout sporák, hrnec na něj umístit a maso nechat vařit. Občas jej promíchejte a nezapomeňte jej pravidelně kontrolovat. V případě potřeby také dolévejte vodou, jinak by se mohlo jednoduše stát, že by se pokrm připálil. Vařte alespoň hodinu, ale platí zde pravidlo, že čím více času vaření věnujete, tím lepší výsledek budete mít.

Maso nebude tuhé a krásně se vám bude rozpadat na jazyku. Ať už jej ale budete dělat jakoukoliv dobu, tak po hodině teprve přichází na řadu dochucování. To znamená si vzít česnek, oloupat jej a projet lisem do hrnce. Poté vhodit pár kuliček pepře, sůl dle chuti, cukr a popřípadě i nějaké to jiné koření, které máte rádi. Vše promíchejte a vařte pod pokličkou opět další hodinku až hodinku a půl.

Následně budete mít hotovo, mezitím si samozřejmě připravte přílohu dle vašeho uvážení. Pokud se chcete opravdu držet toho, že vám na přípravu pokrmu stačí jen jeden hrnec, tak zvolte jako přílohu chléb. Jinak ale samozřejmě můžete udělat rýži nebo brambory či kaši. Díky možnosti obměny příloh máte šanci dostat pokaždé tak trochu jiný pokrm. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]