Koupím nejlevnější, vezmu PET lahev a vykouzlím takovou tlačenku, jakou jste ještě nejedli. Za tenhle recept vám bude manžel líbat ruce

Chutné vepřové koleno na netradiční způsob. Máme pro vás výjimečně chutný recept, kterým okouzlíte každého masožravce.

Pečené vepřové koleno je takovým českým evergreenem mezi masovými pokrmy. S oblibou si jej dávají zahraniční turisté z celého světa, ale oblíbené je také téměř v každé české domácnosti nebo při různých příležitostech v restauracích. Uvádí se v tradičních českých kuchařkách vydávaných v cizích jazycích jako jedno z našich národních jídel, ale ani to ještě není dostatečný důvod, abyste se do výroby pečeného kolena museli okamžitě pustit taky.

Budete potřebovat tyto ingredience

  • vepřové koleno  –  2 ks
  • cibule  –  1 ks
  • bobkový list  –  1 ks
  • nové koření  –  1 lžička
  • sůl  –  3 lžíce
  • česnek  –  12 stroužků
  • brambory  –  4 ks
  • olej  –  2 lžíce
  • sůl  –  dle chuti
  • sladká mletá paprika  –  dle chuti
  • provensálské bylinky  –  dle chuti
  • petrželka  –  dle chuti
  • sýr  –  100 g
  • kopr  –  dle chuti

Návod na přípravu receptu

Nejprve si vezměte vepřová kolena, který důkladně omyjte studenou vodou, abyste je zbavili případných nečistot. Poté je vložte do dostatečně velkého hrnce a přidáte k nim celou cibuli, kterou zbavíte pouze vrchní slupky. Dále přidejte tři lístky bobkového koření a pár kuliček nového koření. Do hrnce přidejte studenou vodu a dbejte na to, aby bylo maso zcela ponořené. Poté dejte na hrnec pokličku a na mírném ohni vařte asi po dobu tří hodin.

Poté do hrnce přidejte tři lžíce soli a ještě chvíli vařte. Jakmile tento proces dokončíte, vyjměte maso z hrnce a vývar si ponechejte. Vepřová kolena oberte z kostí. Oloupejte si dvanáct stroužků česneku (podle toho, jak máte česnek silný) a prolisovaný jej přidejte k rozdělenému obranému masu. Přidejte k tomu dvě naběračky vývaru z kolene a pořádně promíchejte.

Vezměte si velkou PET láhev, které odříznete hrdlo a dovnitř napěchujte masovou směs. Nakonec vše dobře utlačíte skleničkou a zalejte naběračkou vývaru. Otvor lahve zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte maso zcela vychladnout a poté vložte do lednice uležet nejlépe přes noc.

Až bude maso odleželé, oloupejte si čtyři brambory, které rozdělíte na poloviny a poté nakrájíte na velmi tenké plátky. Vložte je do misky, přidejte trochu oleje, sůl, sladkou mletou papriku a bylinky. Pak důkladně promíchejte.  Připravte si kus alobalu a pečicího papíru, které položte na sebe.

Na ně vsypte brambory a zabalíte je do fólií tak, abyste vytvořili balíček, který se nerozbalí. Pak tyto balíčky vložíte do zapékací misky a dáte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Budete je péct po dobu asi 35 minut. Než se vám brambory opečou, nakrájejte si najemno petrželku, kterou i vložíte do mísy a přidáte k ní 100 gramů nastrouhaného sýra.

Jakmile budou brambory hotové zasypejte je směsí petrželky a sýra a vraťte zpátky do trouby zapéct. Pečte po dobu 15 minut na 180 stupňů Celsia. Nakonec si nasekejte kopr najemno. Budete ho potřebovat na ozdobení pokrmu. Když jsou brambory upečené a sýr na povrchu je zlatavý, rozdělte je na talíře. Poté rozřízněte plastovou láhev a maso nakrájíte na plátky. Položte jej na talíř k bramborám a ozdobte koprem. Přejeme vám dobrou chuť.