Selská večeře z jednoho pekáče: Vepřové „řízky“ se sýrovou krustou, brambory, smetana – pekelně sytá kombinace

Přichystejte si oběd z trouby – příloha i maso se pečou dohromady a krusta ze strouhaného sýra s cibulí a slaninou dodá celému jídlu zajímavou chuť.  

Inspirací na rodinný nedělní oběd vám mohou být zapečené vepřové kotlety s bramborem v sýrové krustě. Na vláčnosti dodá pokrmu zakysaná smetana a chuť podtrhne osmažená slanina, cibule a koření. Uvedené množství vystačí na osm standardních porcí. Jestliže byste chtěli svůj kulinářský zážitek prohloubit, můžete zkusit zaměnit plnotučnou hořčici za dijonskou, nebo maso ochutit vaším oblíbeným kořením.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 1 kilogram brambor varného typu B
  • 300 gramů slaniny
  • 450 gramů zakysané smetany
  • 200 gramů strouhaného sýra
  • 8 plátků vepřové kotlety
  • 2 kusy velké červené cibule
  • hořčice dle chuti
  • sůl, pepř dle chuti
  • mletá sladká červená paprika dle chuti
  • olej dle potřeby

Postup přípravy zapečených kotlet krok za krokem:

V prvním kroku přípravy si nachystejte kilogram brambor, ideálně varného typu B. Všechny brambory pod vodou důkladně omyjte, a poté je ve slupce ve velkém hrnci uvařte do poloměkka (stejně, jako když je připravujete na zapékané brambory s bešamelem). Hotové brambory slijte a nechte je vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na tlustší, asi centimetrová, kolečka. Připravené brambory dejte pro zatím stranou a k ruce si vezměte cibuli.

Tu oloupejte, zbavte případných defektů a nakrájejte na drobné kostičky. Stejně nadrobno nakrájejte i slaninu. V dalším kroku začněte zpracovávat maso. Všech 8 plátků vepřové kotlety rozložte na prkénko a přes mikrotenový sáček či potravinářskou fólii je zlehka z obou stran naklepejte.

Naklepané maso dle chuti osolte a opepřete. Vepřové plátky smažte na pánvi s trochou rozpáleného oleje dokud z obou stran nezezlátnou. Poté je vyndejte, ale tuk po smažení nevylévejte.

Na pánvi, kde jste smažili maso, nechte zesklovatět pokrájenou cibuli. K té posléze vmíchejte slaninu a smažte dalších 5 minut, pánev následně odstavte z plamene.

V této chvíli máte připravené veškeré potřebné suroviny. Vyndejte proto zapékací mísu nebo plech v němž budete maso zapékat a vymažte ho pravým máslem. Dno plechu vyložte jednotlivými plátky brambor, které osolte, opepřete a zasypte mletou sladkou červenou paprikou.

Na brambory nasypte dvě třetiny směsi cibule a slaniny a rovnoměrně ji rozprostřete. Jako další vrstvu na plech nalijte veškerou zakysanou smetanu, kterou opět rovnoměrně rozetřete.

Na vrstvu zakysané smetany položte osmažené vepřové kotlety, kdy každou potřete plnotučnou hořčicí. Jako poslední vrstvu maso hustě zasypte strouhaným sýrem a zbylou směsí cibule a slaniny. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 45 minut. Připravený pokrm vystačí na 8 porcí.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*