Tato bábovka se stane vaším favoritem, ať už jste vegan nebo nikoliv. Má dokonalou texturu těsta, a to i bez použití jediného vajíčka a bez jediné kapky mléka.
Úplně jednoduchá bábovka může být chutnější než drahé luxusní dorty. A ani k její přípravě nepotřebujete mléko nebo vajíčka. Tato mramorovaná bábovka s příchutí vanilky a čokolády a s čokoládovou polevou je moc velká dobrota, kterou si mohou vychutnat i lidé, kteří se vyhýbají živočišným produktům.
Ingredience
Na kakaové těsto
- Hladká mouka – 180 g
- cukr – 150 g
- kakaový prášek – 3 až 4 lžíce
- prášek do pečiva – 1 balíček
- sůl – 1 špetka
- vanilková esence – dle chuti
- olej – 60 ml
- horká voda – 240 ml
Na vanilkové těsto
- Hladká mouka – 200 g
- cukr – 100 g
- prášek do pečiva – 1 balíček
- vanilková esence – dle chuti
- olej – 60 ml
- horká voda – 240 ml
Další přísady
- Olej – dle potřeby
- hrubá mouka, krupice či strouhanka – dle potřeby
- Moučkový cukr – dle chuti
- tmavá čokoláda – 1 tabulka
Návod na přípravu
Připravte si 2 samostatné misky a 1 hrnek. Do první nasypejte 180 g hladké mouky, 150 g cukru, kakaový prášek a jeden balíček prášku do pečiva. Přidejte špetku soli a vše důkladně promíchejte. Do hrnku nalijte horkou vodu, přidejte k ní olej a vanilkovou esenci a vše důkladně promíchejte. Tuto směs nalijte do mísy se suchými přísadami a vypracujte polotekuté těsto.
Do druhé misky nasypejte mouku, cukr a prášek do pečiva a dobře promíchejte. Do hrnku opět nalijte horkou vodu, olej a vanilkovou esenci, promíchejte a zapracujte tuto směs do suchých přísad ve druhé misce.
Formu na bábovku vymažte olejem či máslem a vysypejte ji strouhankou nebo hrubou moukou. Vlijte do ní nejprve bílé těsto a poté tenkým pramínkem přilévejte po celém obvodu také těsto tmavé. Bábovkou několikrát zaklepejte a udeřte jí jemně o pracovní desku, abyste vyhnali ven vzduchové bubliny a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct po dobu 35 minut.
Po dopečení nechte bábovku zvolna ve formě úplně vychladnout a až poté ji vyklopte ven, jinak by se mohla v půli přetrhnout. Zatímco bábovka chladne, připravte si čokoládovou polevu. V mikrovlnné troubě nebo na sporáku ve vodní lázni rozpusťte na čtverečky nalámanou tmavou čokoládu. Jakmile se rozpustí, přilijte k ní jednu lžíci oleje a dobře promíchejte. Po vyklopení bábovku posypejte moučkovým cukrem a polijte čokoládovou polevou. Nechte polevu ztuhnout a podávejte.
Napište komentář