Tato vepřová panenka je jedním z nejlepších možných receptů, jak se dá toto známé maso využít. Posuďte sami. Vylepšíte jí sýrem, slaninou a také pomerančovou omáčkou. Pokud se vám už sbíhají sliny na pokrm, který je měkký, je křehký, je šťavnatý a nabídne skutečnou explozi chutí, není nic jednoduššího, než se pustit do přípravy. A ta nijak složitá není.
Připravte si vše potřebné
Aby se vám vepřová panenka podle tohoto receptu povedla, je třeba ji připravovat nejenom podle našeho postupu, ale je třeba mít i správné ingredience. Zde je jejich soupis:
- 1 kg vepřové panenky
- 20 plátků sýra
- 20 plátků slaniny
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce pepřové pasty
- 1 sklenka vína
- 1 pomeranč
- Sůl a pepř
- Olivový olej
Začínáme naložením panenky
Panenku vezměte, případně ji očistěte, potom ji osušte a následně ji naložíte do směsi koření. A ta vznikne smícháním pepřové pasty, česneku, soli, pepře a také olivového oleje. Panenku touto pastou celou potřete a nechte ji v lednici odpočívat několik hodin, když to bude přes noc, je to jenom lépe.
Dejte ji do trouby
Po naložení ji můžete položit do hlubšího pekáče a vložit do trouby. Než se tak stane, ještě ji podlijte sklenicí vína. Pečte ji při teplotě 180 stupňů po dobu asi 50 minut. Přesný čas závisí hlavně na velikosti vašeho masa. Mělo by být upečené, ale zase dejte pozor na to, aby nebyla vaše vepřová panenka příliš suchá.
Přidejte slaninu a sýr
Nyní přichází ta chvíle na slaninu a sýr. Panenku vyndejte z trouby a začněte do ní dělat řezy, ale ne až úplně dolů. Stále musí mít svůj tvar. Takto udělejte dvacet řezů a do každého dejte jeden plátek slaniny a jeden plátek sýra. Vložte zpět do trouby a pečte asi 15 minut.
Připravte si omáčku
Následně si připravte omáčku, na kterou budete potřebovat jenom jeden pomeranč, konkrétně jeho šťávu. Tu vymačkejte a potom jí v průběhu pečení nalijte do pekáče, ke směsi vína a výpeku.
Můžete servírovat
Když uplyne všechen čas, je vaše vepřová panenka se slaninou a sýrem hotová. Vyndejte ji z trouby a servírujte. Jako příloha se hodí hranolky, krokety, ale i opečené nebo šťouchané brambory.