Vepřová žebírka patří mezi největší lahůdky. Lze je upéct na spousty způsobů. Díky tomuto receptu budete přemýšlet, zda jíte steak či žebra.
Být pohoštěn vepřovými žebírky je přáním spousty jedlíků, jenž tento pokrm absolutně milují. Těmto lidem se pak sbíhají sliny jen při pomyšlení na to, že před nimi na stole leží jejich milované jídlo. S pomocí tohoto jedinečného receptu docílíte toho, že po vás vaši blízcí budou žebírka vyžadovat každý den a budou se ptát, kdy jim je opět připravíte.
Co budete potřebovat
- 1 kg vepřových žeber
- 3 polévkové lžíce kečupu
- 3 polévkové lžíce sladké chilli omáčky
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce medu
- 2 stroužky česneku
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 5 až 7 ks brambor
- 1 / 2 čajové lžičky sladké papriky
- 1 / 2 čajové lžičky kurkumy
- 1 / 2 čajové lžičky granulovaného česneku
- kopr dle chuti
Nejdříve připravte žebra
Na začátek je zapotřebí si připravit žebra k tomu, abyste je mohli potřít marinádou, kterou si vzápětí vyrobíte. Vepřová žebírka tedy pečlivě umyjte a poté osušte pomocí papírové utěrky nebo papírových ubrousků. Položte si je na dostatečně velkou podložku a sejměte z nich bílou slupku, jenž se nachází na horní straně žeber.
Umíchejte marinádu
Poté, co máte žebírka nachystaná, je dalším krokem příprava marinády. Vezměte si tedy dostatečně velikou misku, ve které budete moci suroviny smíchat. Do misky následně dejte chilli omáčku, sójovou omáčku, zhruba 2 lžíce rostlinného oleje, kečup, med, sůl a pepř a vše pomocí lžíce důkladně promíchejte. Následně do marinády ještě prolisujte česnek a opět vše zamíchejte.
Žebra namočte do marinády
Vepřová žebra si následně rozdělte na několik přibližně stejných kusů. Každý kus poté namočte do marinády tak, aby byly obalené důkladně ze všech stran a na všech místech. Žebra obalená marinádou vložte do vhodné mísy a dejte do ledničky, kde je nechte marinovat 2 až 8 hodin. Čím déle je necháte marinovat, tím více budou žebra ochucena marinádou.
Připravte si přílohu
Mezitím, co vám žebra v marinádě odpočívají v lednici, si můžete připravit přílohu. Brambory si oloupejte a nakrájejte na nudličky. Vložte je do pečícího sáčku a přidejte k nim kurkumu, granulovaný česnek, mletou papriku, sůl, pepř a pokapejte trochou rostlinného oleje. Sáček následně vezměte, zavažte a chvilku s ním třeste, aby se vše řádně promíchalo. V tuto chvíli máte přílohu připravenou k pečení.
Vše dejte péct
Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si dva plechy, do kterých vložte alobal. Na jeden plech poté dejte žebra, která vyndáte z lednice, na druhý sáček s bramborami. Oba plechy dejte do trouby na 60 minut. Po uplynutí této doby vyjměte plechy. Na plechu s bramborami, roztrhněte sáček a brambory vraťte do trouby. Troubu nastavte na 200 °C a pečte ještě 5 minut.
Máte téměř hotovo
Po uplynutí pěti minut vyjměte z trouby brambory i plech, na kterém pečete žebra. Brambory již máte hotové a zbývá dokončit žebra. Ta přelijte zbytkem marinády, který vám zbyl v misce. Troubu nastavte na 220 °C a pečte je ještě 20 minut.
Ke konci pečení vraťte do trouby na malou chvilku brambory, aby se ohřály. V tuto chvíli máte hotovo a můžete pohostit hladové krky naprosto neuvěřitelným a chutným jídlem, na které nikdy nezapomenou.
Napište komentář